Scenografi, (av scene og -grafi), er en betegnelse på den samlede utformingen av en teaterforestilling: sceneelementer, dekorasjon, kostymer, belysning. Den som er ansvarlig for denne kunstneriske helheten kalles scenograf, en yrkesbetegnelse som har tatt over etter det tidligere begrepet teatermaler.  Begrepet scenografi omfatter også kostymedesign og belysning, selv om disse funksjonene har sine egne kostymedesignere eller lysdesignere.

Scenografi er et relativt nytt fenomen i teaterhistorien. Forløperne er teatermaleriet, scenemestrene og sceneingeniørene fra renessansen og barokken. De laget imidlertid løsninger som kunne gjenbrukes i flere produksjoner, og var altså ikke knyttet til den enkelte produksjon slik tilfellet er med den moderne scenografen.

Moderne scenografi oppstod med Max Reinhardt rundt 1900. Reinhardt dro veksel på romlige og plastiske elementer som en del av regien. Han engasjerte også malere som Edvard Munch til å lage sceniske utkast. Slik tverrkunstnerisk virksomhet kom tilbake med de postmoderne trendene i regiteateret. I det visuelle teateret fra 1980- og 1990-årene ble billedkunstnere i stadig større grad trukket inn som billedkunstnere, heller enn som scenografer. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.