Scenografi er den samlede visuelle utformingen av en forestilling innen teater, dans eller opera. Dette omfatter sceneelementer, dekorasjon, objekter, kostymer og lys. Den som er ansvarlig for denne kunstneriske helheten kalles scenograf, en yrkesbetegnelse som har tatt over etter det tidligere begrepet teatermaler. Faget scenografi omfatter også kostymedesign og lysdesign.

Faktaboks

Uttale
senografˈi
Etymologi

scene og -grafi

Historikk

Scenografi er et relativt nytt fenomen i teaterhistorien. Forløperne er teatermaleriet, scenemestrene og sceneingeniørene fra renessansen og barokken. De laget imidlertid løsninger som kunne gjenbrukes i flere produksjoner, og var altså ikke knyttet til den enkelte produksjon slik tilfellet er med den moderne scenografien.

Moderne scenografi oppstod med Max Reinhardt rundt 1900. Reinhardt dro veksel på romlige og plastiske elementer som en del av regien. Han engasjerte også malere som Edvard Munch til å lage sceniske utkast. Slik tverrkunstnerisk virksomhet kom tilbake med de postmoderne trendene i regiteateret. I det visuelle teateret fra 1980- og 1990-årene ble billedkunstnere i stadig større grad trukket inn som billedkunstnere, heller enn som scenografer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg