I tillegg til å utvide territorialfarvannet til tolv nautiske mil, er kanskje innføringen av den 200 nautiske mil eksklusive økonomiske sonen det som i ettertiden blitt stående som det viktigste resultatet av FNs tredje havrettskonferanse.
I den eksklusive økonomiske sonen har kyststaten saklig begrensede rettigheter – suverene rettigheter – til å undersøke, forvalte, bevare og utnytte de marine ressursene, levende som ikke-levende ressurser. Fartøy fra andre stater har følgelig ingen rett til å fiske i den økonomiske sonen, og kan bli gjenstand for straffeforfølging dersom de fisker uten tillatelse fra kyststaten. Kyststaten har også myndighet til å regulere vitenskapelig havforskning og vern av det marine miljø i den økonomiske sonen. Andre stater har ferdselsfrihet (for overflygning og skipsfart), og til å legge undersjøiske kabler og rørledninger.
Kyststatens rett til å utøve myndighet over utenlandske flaggede fartøy (se flaggstat) for miljøformål er begrenset i den økonomiske sonen. I praksis betyr det at kyststaten kan vedta lovgivning som gjennomfører regelverk som er fastsatt gjennom IMO for å beskytte det marine miljø. I isdekte farvann, innenfor den økonomiske sonen, kan imidlertid kyststaten fastsette andre og strengere tiltak enn det som er fastsatt gjennom IMO. Det gjelder imidlertid en rekke vilkår, blant annet må aktuelle områder være isdekket mesteparten av året, og tiltakene må være rettet mot å hindre forurensning fra skip, være forholdsmessige både av hensyn til skipsfart og miljøet, samt å være basert på de best tilgjengelige vitenskapelige bevis. Både Canada og Russland har vedtatt slike tiltak.
Norges økonomiske sone er hjemlet i den økonomiske soneloven. Norge har etablert 200 mils fiskerisone ved Jan Mayen og 200 mils fiskevernsone ved Svalbard, hvor Norge bare har myndighet til å regulere fiskeriaktiviteten.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.