Norske biland
/Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 3.0

Et norsk biland er et område som er underlagt norsk statshøyhet, men som ikke er del av riket. Bilandene er altså under norsk kontroll, men er likevel ikke en del av riket. Biland er regulert av bilandsloven.

De norske bilandene er:

Disse besittelsene er ved lov lagt under norsk statshøyhet eller statsvelde (en stats høyhetsrett over et landområde, se suverenitet) som biland og ikke som en del av riket. Dette er på grunn av bestemmelsen i Grunnlovens § 1 om at kongeriket Norge er «udelelig og uavhendelig» (at riket ikke kan deles eller avhendes).

Siden bilandene ikke er en del av riket, gjelder ikke forbudet mot fraskillelse for biland, og statshøyheten over disse kan oppgis uten grunnlovsendring. Dette i motsetning til Svalbard og Jan Mayen, som er deler av kongeriket Norge.

Peter I Øy og Dronning Maud Land er omfattet av Antarktistraktaten. Traktaten innebærer blant annet at territoriale krav skal legges til side, at ingen land anses å ha oppgitt sine krav i Antarktis og at ingen av statene som har signert traktaten kan kreve nye områder. For Norge gjelder dette to av bilandene: Peter I Øy og Dronning Maud Land. Bouvetøya er derimot ikke omfattet av Antarktistraktaten, og ingen andre land gjør krav på øya.

Kongeriket Norge (rødt) og biland (grønt)
Kongeriket Norge (rødt) og biland (grønt)
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg