Fiskevernsonen ved Svalbard ble opprettet for å regulere fisket og bevare ressursene i området.

Sonen ble opprettet ved kgl.res. av 3. juni 1977 i medhold av lov av 17. desember 1976 om Norges økonomiske sone. Forskriften er endret gjennom senere kongelige resolusjoner.

Fisket i sonen er regulert ved bestemmelser som ikke forskjellsbehandler norske og utenlandske fiskere. Adgangen til å fiske i sonen er fastsatt på grunnlag av tradisjonelt fiske i området.

Yttergrensen for fiskevernsonen går i en avstand av 200 nautiske mil fra de grunnlinjer som er fastsatt, eller der grunnlinjer ikke er fastsatt, fra linjer som forbinder øygruppens ytterste punkter.

Nærings- og fiskeridepartementet har fullmakt til å fastsette forbud mot å drive fiske i nærmere bestemte områder for å beskytte oppveksten av ungfisk og sikre rekruttering til bestandene, bestemmelser om redskapsreguleringer og minstemål for fisk, og største årlig tillatte fangstmengde for hvert enkelt fiskeslag. Videre har Nærings- og fiskeridepartementet fullmakt til å lage bestemmelser om hvilke lands fartøy som har adgang til å drive fiske i sonen og hvordan fiskeaktiviteten skal fordeles over året og mellom land. Næring- og fiskeridepartementet lager også bestemmelser om vilkår for å delta i fisket, registrering av fartøy, utøvelsen av fisket og overvåking kontroll og rapportering.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.