fiskevernsonen ved Svalbard

Kartverket.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Fiskevernsonen ved Svalbard ble opprettet for å regulere fisket og bevare ressursene i området.

Sonen ble opprettet ved kongelig resolusjon av 3. juni 1977 i medhold av lov av 17. desember 1976 om Norges økonomiske sone. Forskriften er endret gjennom senere kongelige resolusjoner.

Fisket i sonen er regulert ved bestemmelser som ikke forskjellsbehandler norske og utenlandske fiskere. Adgangen til å fiske i sonen er fastsatt på grunnlag av tradisjonelt fiske i området.

Yttergrensen for fiskevernsonen går i en avstand av 200 nautiske mil fra de grunnlinjer som er fastsatt, eller der grunnlinjer ikke er fastsatt, fra linjer som forbinder øygruppens ytterste punkter.

Nærings- og fiskeridepartementet har fullmakt til å fastsette forbud mot å drive fiske i nærmere bestemte områder for å beskytte oppveksten av ungfisk og sikre rekruttering til bestandene, bestemmelser om redskapsreguleringer og minstemål for fisk, og største årlig tillatte fangstmengde for hvert enkelt fiskeslag. Videre har Nærings- og fiskeridepartementet fullmakt til å lage bestemmelser om hvilke lands fartøy som har adgang til å drive fiske i sonen og hvordan fiskeaktiviteten skal fordeles over året og mellom land. Næring- og fiskeridepartementet lager også bestemmelser om vilkår for å delta i fisket, registrering av fartøy, utøvelsen av fisket og overvåking kontroll og rapportering.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg