Uskyldig gjennomfart

Artikkelstart

Uskyldig gjennomfart er retten etter folkeretten for fartøy som fører flagget til andre stater til uhindret ferdsel gjennom sjøterritoriet til en kyststat og i visse internasjonale streder.

Vilkåret for å utøve retten er at gjennomfarten er rask og uavbrutt og at fartøyet ikke opptrer på en måte som er til skade for kyststatens fred, orden eller sikkerhet. Etter FNs havrettskonvensjon av 1982 vil handlinger som blant annet trusler eller bruk av makt mot suvereniteten til kyststaten og forsettlig og alvorlig forurensning være i strid med vilkårene. Fartøy som ikke er i uskyldig gjennomfart, er underlagt kyststatens suverenitet, og den kan treffe nødvendige forholdsregler overfor det.

Kyststaten har myndighet til å gi lovgivningen sin anvendelse på fartøy i uskyldig gjennomfart og håndheve overtredelse av denne. Dette må skje på en måte som ikke hindrer retten til uskyldig gjennomfart. Kyststaten kan heller ikke vedta lovgivning som stiller krav til fartøys konstruksjon, utforming, utstyr og bemanning dersom denne ikke samsvarer med alminnelig aksepterte internasjonale regler og standarder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg