fjord

Tafjord

Tobias Van Der Elst. CC BY SA 2.0

Fjord brukes om en større, forgrenet innskjæring av havet, oftest lang og smal og omgitt av fjellsider. Noen ganger blir uttrykket også brukt om langstrakte innsjøer, for eksempel Tunnhovdfjorden. I vitenskapelig terminologi er fjord betegnelsen på en havbukt dannet ved at en bre har formet og fordypet en tidligere dal. Fjordene har bratte, u-formede sider og kan være meget dype, men har oftest en grunnere terskel ved munningen. Som regel er de forgrenede.

At fjordene nå er havbukter, skyldes ikke at havet stod lavere tidligere, men at isbreer (i motsetning til rennende vann) kan grave under havets nivå. Sognefjorden, som er en typisk fjord, har et største dyp på 1308 m (utenfor Vadheim), men ved munningen er dybden bare 150–200 m.

Foruten i Norge finnes fjorder i en rekke andre fjellområder som var nediset under siste istid, blant annet Grønland, Alaska, British Columbia, Patagonia, South Island på New Zealand og Skottland. Fjordene ligger i utkanten av de store kontinentene som gjennom de siste 2-3 millioner år var dekket av innlandsis. Verdens lengste fjord er NordvestfjordenGrønland.

De vestlige delene av Skandinavia består av et ujevnt, oppstykket landskap med tallrike øyer, skjær, sund og fjorder. Kystlinjen i Norge strekker seg over 13 breddegrader og er hele 57.000 km lang. Geirangerfjorden og Nærøyfjorden står på UNESCOs verdensarvliste. Sognefjorden er den nest lengste og nest dypeste fjorden på jorda. Den er imidlertid den lengste uten breer og der det bor folk langs hele fjorden.

Lengde (km) Fra–til Største dyp (m)
Sognefjorden 205 Ytre Sula–Skjolden 1308
Hardangerfjorden 180 Bømlahuk–Odda 8303
Trondheimsfjorden 130 Agdenes fyr–Hjellebotn 578
Porsangen 120 Helnes fyr–Brennelv 310
Nordfjord 110 Klovningen–Loen 565
Oslofjorden1 100 Fulehuk fyr–Bunn 370
Boknafjorden 96 Kvitsøy fyr–Hylen 7094
Varangerfjorden 90 Kiberg–Varangerbotn 420
Storfjorden 86 Flisnes–Geiranger 672
Lyngen 82 Nordklubben–Storfjord kirke 334
Ofotfjorden2 78 Barøya fyr–Rombaksbotn 553
Laksefjorden 75 Sværholtklubben – Kunes
Ullsfjorden 75 Nordklubben – Sjøvassbotn
Kvænangen 72 Brynilen – Sørfjord
Foldfjorden 71 Abelvær – Kongsmoen
Ranfjorden 68 Hugla–Mo i Rana
Tanafjorden 65 Omang – Vestertana
Romsdalsfjorden 55 Tautra – Hen

Oppgitte lengder kan variere noe etter målemetode.

  1. Ca. 120 km Færder fyr/Torbjørnskjær fyr-Bunn (innerst i Bunnefjorden)
  2. Ca. 240 km inkl. Vestfjorden (Røst/Helligvær-Rombaksbotn)

Den indo-europeiske opprinnelsen til navnet fjord er prtús fra por- eller per og verbet 'fara', i betydningen 'å fare til den andre bredd'. Det norrøne substantivet fjörðr kan omsettes til et sted man ferdes. Det skandinaviske ordet fjord (ferþuz), er opprinnelsen til liknende europeiske ord: islandsk 'fjörður', svensk 'fjärd', engelsk 'ford', skotsk 'firth', og er relatert til gresk 'poros', latinsk 'portus' og tysk 'Furt'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

7. oktober 2012 skrev Svein Askheim

Tabellen Norges lengste fjorder står to ganger?

8. oktober 2012 svarte Georg Kjøll

Hei Svein. Dette har du rett i, gitt. Ser ut som øverste delen av nederste tabellen har blitt reprodusert i en egen tabell, og data om dybde lagt til her. Jeg kan godt slå de sammen, men det hadde vært kjekt å ha info om dybde på også de syv nederste fjordene (Laksefjorden til Romsdalsfjorden), slik at kolonnen ikke blir stående tom der.Disse tallene står ikke i papirleksikonets nøkkelbind, så de må være hentet fra en annen ressurs. Har du noen gode ideer om hvor jeg kan lete?Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.