Tafjord
Tafjord. Av . CC BY SA 2.0

fjord

Fjord brukes om en større, forgrenet innskjæring av havet, oftest lang og smal og omgitt av fjellsider. Noen ganger blir uttrykket også brukt om langstrakte innsjøer, for eksempel Tunnhovdfjorden. I vitenskapelig terminologi er fjord betegnelsen på en havbukt dannet ved at en bre har formet og fordypet en tidligere dal. Fjordene har bratte, U-formede sider og kan være meget dype, men har oftest en grunnere terskel ved munningen. Som regel er de forgrenede.

At fjordene nå er havbukter, skyldes ikke at havet stod lavere tidligere, men at isbreer, i motsetning til rennende vann, kan grave under havets nivå. Sognefjorden, som er en typisk fjord, har sitt største dyp på 1308 meter utenfor Vadheim, men ved munningen er dybden bare 150–200 meter.

Foruten i Norge finnes fjorder i en rekke andre fjellområder som var nediset under siste istid, blant annet Grønland, Alaska, British Columbia, Patagonia, South IslandNew Zealand og Skottland. Fjordene ligger i utkanten av de store kontinentene som gjennom de siste 2-3 millioner år var dekket av innlandsis. Verdens lengste fjord er Nordvestfjorden på Grønland.

Fjordene i Norge

De vestlige delene av Skandinavia består av et ujevnt, oppstykket landskap med tallrike øyer, skjær, sund og fjorder. Kystlinjen i Norge strekker seg over 13 breddegrader og er hele 57 000 kilometer lang. Geirangerfjorden og Nærøyfjorden står på UNESCOs verdensarvliste. Sognefjorden er den nest lengste og nest dypeste fjorden på jorda. Den er imidlertid den lengste uten breer og der det bor folk langs hele fjorden.

Norges lengste fjorder

Lengde i kilometer Fra–til Største dyp i meter
Sognefjorden 205 Ytre SulaSkjolden 1308
Hardangerfjorden 180 Bømlahuk–Odda 8303
Trondheimsfjorden 130 Agdenes fyr–Hjellebotn 578
Porsangen 120 Helnes fyr–Brennelv 310
Nordfjord 110 Klovningen–Loen 565
Oslofjorden 1 100 Fulehuk fyr–Bunn 370
Boknafjorden 96 Kvitsøy fyr–Hylen 7094
Varangerfjorden 90 KibergVarangerbotn 420
Storfjorden 86 Flisnes–Geiranger 672
Lyngen 82 Nordklubben–Storfjord kirke 334
Ofotfjorden 2 78 Barøya fyrRombaksbotn 553
Laksefjorden 75 Sværholtklubben–Kunes
Ullsfjorden 75 Nordklubben–Sjøvassbotn
Kvænangen 72 BrynilenSørfjord
Foldfjorden 71 Abelvær–Kongsmoen
Ranfjorden 68 HuglaMo i Rana
Tanafjorden 65 Omang–Vestertana
Romsdalsfjorden 55 TautraHen

Oppgitte lengder kan variere noe etter målemetode.

  1. Cirka 120 kilometer Færder fyr/Torbjørnskjær fyr–Bunn (innerst i Bunnefjorden)
  2. Cirka 240 kilometer inkludert Vestfjorden (Røst/Helligvær–Rombaksbotn)

Navnet

Den indoeuropeiske opprinnelsen til navnet fjord er prtús fra por- eller per- og verbet 'fara', i betydningen 'å fare til den andre bredd'. Det norrøne substantivet fjörðr kan omsettes til et sted man ferdes. Det skandinaviske ordet fjord (ferþuz), er opprinnelsen til liknende europeiske ord: islandsk 'fjörður', svensk 'fjärd', engelsk 'ford', skotsk 'firth', og er relatert til gresk 'poros', latinsk 'portus' og tysk 'Furt'.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

Tabellen Norges lengste fjorder står to ganger?

svarte Georg Kjøll

Hei Svein. Dette har du rett i, gitt. Ser ut som øverste delen av nederste tabellen har blitt reprodusert i en egen tabell, og data om dybde lagt til her. Jeg kan godt slå de sammen, men det hadde vært kjekt å ha info om dybde på også de syv nederste fjordene (Laksefjorden til Romsdalsfjorden), slik at kolonnen ikke blir stående tom der. Disse tallene står ikke i papirleksikonets nøkkelbind, så de må være hentet fra en annen ressurs. Har du noen gode ideer om hvor jeg kan lete? Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg