Scoresbysundet
ScoresbysundetGrønland er verdens lengste fjord.

Fjord er en forgrenet innskjæring av havet, oftest lang og smal og omgitt av fjellsider. Fjorder har bratte, U-formede sider og kan være veldig dype. De er ofte grunnere ved munningen. Et eksempel på dette er Sognefjorden som på det dypeste, utenfor Vadheim, er 1303 meter dyp, mens ved munningen bare er 150–200 meter dyp.

I geologisk fagterminologi brukes fjord om havbukter som er dannet ved at en isbre har formet og fordypet en tidligere dal. I dagligtale blir fjord ofte brukt om alle lange, smale havbukter. Noen ganger blir fjord også brukt om langstrakte innsjøer, for eksempel Tunnhovdfjorden.

Norge har en lang og sterkt innskåret kystlinje med mange fjorder. De vestlige delene av Skandinavia består av et ujevnt, oppstykket landskap med tallrike øyer, skjær, sund og fjorder. Kystlinjen i Norge strekker seg over 13 breddegrader og er hele 57 000 kilometer lang. Geirangerfjorden og Nærøyfjorden står på UNESCOs verdensarvliste. Sognefjorden er den nest lengste og nest dypeste fjorden på jorda. Den er imidlertid den lengste uten breer og der det bor folk langs hele fjorden.

Foruten i Norge finnes fjorder i en rekke andre fjellområder som var nediset under siste istid, blant annet Grønland, Alaska, British Columbia, Patagonia, South IslandNew Zealand og Skottland. Fjordene ligger i utkanten av de store kontinentene som gjennom de siste 2-3 millioner år var dekket av innlandsis. Verdens lengste fjord er Scoresbysund (Ittoqqortoormiit) på Grønland.

Norges lengste fjorder

Sognefjorden ved Aurland
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Lengde i kilometer Fra–til Største dyp i meter
Sognefjorden 205 Ytre SulaSkjolden 1303
Hardangerfjorden 180 Bømlahuk–Odda 830
Trondheimsfjorden 130 Agdenes fyr–Hjellebotn 578
Porsangen 120 Helnes fyr–Brennelv 310
Nordfjord 110 Klovningen–Loen 565
Oslofjorden 1 100 Fulehuk fyr–Bunn 370
Boknafjorden 96 Kvitsøy fyr–Hylen 709
Varangerfjorden 90 KibergVarangerbotn 420
Storfjorden 86 Flisnes–Geiranger 672
Lyngen 82 Nordklubben–Storfjord kirke 334
Ofotfjorden 2 78 Barøya fyrRombaksbotn 553
Laksefjorden 75 Sværholtklubben–Kunes 324
Ullsfjorden 75 Nordklubben–Sjøvassbotn 284
Kvænangen 72 BrynilenSørfjord 414
Foldfjorden 71 Abelvær–Kongsmoen 523
Ranfjorden 68 HuglaMo i Rana 525
Tanafjorden 65 Omang–Vestertana 255
Romsdalsfjorden 55 TautraHen 488

Oppgitte lengder kan variere noe etter målemetode.

  1. Cirka 120 kilometer Færder fyr/Torbjørnskjær fyr–Bonn (innerst i Bunnefjorden)
  2. Cirka 240 kilometer inkludert Vestfjorden (Røst/Helligvær–Rombaksbotn)

Verdens lengste fjorder

Fjord Land Lengde i kilometer
Scoresbysund Grønland (Danmark) 350
Sognefjorden Norge 205
Independencefjorden Grønland (Danmark) 200
Kangerlussuaqfjorden Grønland (Danmark) 190
Hardangerfjorden Norge 180
Dean Channel Canada 170
Puget Sound USA 160

Etymologi

Den indoeuropeiske opprinnelsen til navnet fjord er prtús fra por- eller per- og verbet 'fara', i betydningen 'å fare til den andre bredd'. Det norrøne substantivet fjörðr kan omsettes til et sted man ferdes. Det skandinaviske ordet fjord (ferþuz), er opprinnelsen til liknende europeiske ord: islandsk 'fjörður', svensk 'fjärd', engelsk 'ford', skotsk 'firth', og er relatert til gresk 'poros', latinsk 'portus' og tysk 'Furt'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

Tabellen Norges lengste fjorder står to ganger?

svarte Georg Kjøll

Hei Svein. Dette har du rett i, gitt. Ser ut som øverste delen av nederste tabellen har blitt reprodusert i en egen tabell, og data om dybde lagt til her. Jeg kan godt slå de sammen, men det hadde vært kjekt å ha info om dybde på også de syv nederste fjordene (Laksefjorden til Romsdalsfjorden), slik at kolonnen ikke blir stående tom der. Disse tallene står ikke i papirleksikonets nøkkelbind, så de må være hentet fra en annen ressurs. Har du noen gode ideer om hvor jeg kan lete? Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg