Den søramerikanske platen
Den søramerikanske platen
Den søramerikanske platen
Lisens: CC BY SA 3.0

Den søramerikanske platen er en litosfæreplate (tektonisk plate) som består av mesteparten av det søramerikanske kontinentet (kontinentalskorpe) og den vestlige del av det sørlige Atlanterhavet (havbunnskorpe).

Den østlige grensen er den midt-atlantiske ryggen (spredningsrygg) med Den afrikanske platen i øst, og den vestlige grensen er subduksjonssonen langs Sør-Amerikas vestkyst mot Nazcaplaten. I sør grenser den til Den antarktiske platen og to mindre mellomliggende plater (Scotia og Sandwichplatene). I nord grenser den mot de karibiske og nordamerikanske platene.

Platen beveger seg vestover i forhold til Den afrikanske platen. Platen vokser i øst-vestregning ved at ny litosfære dannes langs Den midt-atlantiske ryggen, og i mindre grad ved at den vestlige marginen utvides som følge av subduksjonen og avskrapning av sedimenter fra Nazcaplaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg