Recife, by i Brasil, hovedstad i delstaten Pernambuco. Byen har status som nasjonal metropol, med 3 739 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Recife er et viktig samferdsels- og handelssentrum med stor eksport og betydelig næringsmiddel-, tekstil- og papirindustri, sementfabrikk, kjemisk industri m.m. Viktigste utførselsvarer er sukker, melasse, rom og bomull. Flåtehavn. Internasjonal lufthavn (Guararapes). Flere universiteter, det eldste er statsuniversitetet fra 1946. Høyteknologisk forskningsvirksomhet har medført en oppblomstring av elektronisk industri.

Byen har en rik kulturhistorisk arv. Katedral fra 1600-tallet, nederlandsk fort og andre byggverker. Grunnet kanal- og elvenett er Recife kalt «Brasils Venezia». Den egentlige havnebyen, São José, ligger ytterst på en lang, smal halvøy. Vakre strender. Byens karneval overgås kun i prestisje av karnevalene i Salvador og Rio de Janeiro. Betydelig turisme. Forstaden Olinda står med sitt gamle bysentrum på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Recife ble grunnlagt i 1526 og gikk sterkt frem under den nederlandske okkupasjon 1629–54. Provinshovedstad siden 1823.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.