Recife

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Recife er hovedstaden i staten Pernamubco.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Recife hovedstad i delstaten Pernambuco i Brasil. Byen har status som nasjonal metropol med 1 645 727 innbyggere (IBGE, estimat for 2019).

Faktaboks

Uttale
resˈife
Også kjent som
tidl. Pernambuco

Næringsliv

Med en internasjonal flyplass og to internasjonale havner er Recife et av Brasils viktigste handelssentre med betydelig eksport. Industrien omfatter næringsmiddel-, tekstil- og papirindustri, sementfabrikk og kjemisk industri. Viktigste utførselsvarer er sukker, melasse, rom og bomull. Byen har flere universiteter, det eldste er statsuniversitetet fra 1946. Høyteknologisk forskningsvirksomhet har medført en oppblomstring av elektronisk industri. I byens gamle sentrum, Recife Antigo, er det etablert en vitenskapspark for informasjonsteknologi.

Kultur

Recife har en rik kulturhistorisk arv. Katedral fra 1600-tallet, nederlandsk fort og andre byggverker. Grunnet byens kanal- og elvenett med tallrike broer er Recife kalt «Brasils Venezia». Den egentlige havnebyen, São José, ligger ytterst på en lang, smal halvøy med vakre strender. Byens karneval overgås kun i prestisje av karnevalene i Salvador og Rio de Janeiro. Betydelig turisme. Forstaden Olinda står med sitt gamle bysentrum på UNESCOs verdensarvliste.

Historie

Portugisiske kolonister grunnla Olinda, seks kilometer nord for Recife, som Amerikas første slavehavn i 1537. Elvebredden var dekket av sukkerrør, og den første sukkermøllen ble etablert i Recife på 1500-tallet. Sukkerplantasjene i Brasil vakte interesse hos Det nederlandske vestindiske kompani, og Recife vokste raskt under den nederlandske okkupasjonen 1630–1654. Hovedstaden i Nederlandsk Brasil, Mauritsstad, er i dag en del av byen Recife. Byen fikk i denne perioden en betydelig jødisk befolkning, og i 1636 etablerte sefardiske jøder Amerikas første synagoge, Kahal Zur Israel (nå museum). Recife ble provinshovedstad i Pernambuco i 1827.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg