Recife

Recife, by i Brasil, hovedstad i delstaten Pernambuco. Byen har status som nasjonal metropol, med 3 739 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Uttale
resˈife
Også kjent som
tidl. Pernambuco

Næringsliv

Recife er et viktig samferdsels- og handelssentrum med stor eksport og betydelig næringsmiddel-, tekstil- og papirindustri, sementfabrikk, kjemisk industri m.m. Viktigste utførselsvarer er sukker, melasse, rom og bomull. Flåtehavn. Internasjonal lufthavn (Guararapes). Flere universiteter, det eldste er statsuniversitetet fra 1946. Høyteknologisk forskningsvirksomhet har medført en oppblomstring av elektronisk industri.

Kultur

Byen har en rik kulturhistorisk arv. Katedral fra 1600-tallet, nederlandsk fort og andre byggverker. Grunnet kanal- og elvenett er Recife kalt «Brasils Venezia». Den egentlige havnebyen, São José, ligger ytterst på en lang, smal halvøy. Vakre strender. Byens karneval overgås kun i prestisje av karnevalene i Salvador og Rio de Janeiro. Betydelig turisme. Forstaden Olinda står med sitt gamle bysentrum på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Recife ble grunnlagt i 1526 og gikk sterkt frem under den nederlandske okkupasjon 1629–54. Provinshovedstad siden 1823.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg