Territorium betyr område.

Faktaboks

Uttale
territˈorium

Begrepet har ulike betydninger i juridisk og zoologisk sammenheng.

  • Statens territorium er det område hvor det kan utøve tvangsmakt. Noen stater brukes også territorium om visse områder som har en spesiell status.
  • I zoologien er territorium det samme som revir, altså et område som forsvares av et individ, et par eller en gruppe mot artsfrender.
  • Territorium brukes også mer løselig om et område noen oppfatter som sitt.

Statens territorium

Territorium er det område en stat er knyttet til, og som er et ledd i det vanlige statsbegrep. I kraft av sin territorialhøyhetsrett utøver staten sin tvangsmakt på sitt territorium, som hovedregel over alt og alle som befinner seg der, og den har enerett til dette. I denne forstand omfatter territoriet både det egentlige landterritorium og for kyststater også sjøterritorium, samt det såkalte luftterritorium over disse områder.

I noen stater, for eksempel USA, Australia og Canada brukes territorium om områder som har en spesiell status. Puerto Rico er for eksempel ett av USAs fem territorier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg