Artikkelstart

Firfisler er en krypdyrfamilie i underordenen øgler, Sauria. Firfisler er hovedsakelig små landøgler, og er kjent fra mesteparten av den gamle verden, særlig Afrika. I alt er det kjent cirka 25 slekter og om lag 200 arter. Hodet og kroppen er dekket av små plater og skjell, ordnet i rader. Bena er korte med lange fingrer. Halen er lang og rund og kan, hvis det er fare på ferde, kastes av (selvamputasjon). Den vokser da senere ut igjen, men er kortere enn den opprinnelige og kan ikke kastes av mer.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lacertidae

Europeiske arter

Madeiramurfirfisle (Teira dugesi) fotografert i Funchal, Madeira.
Madeiramurfirfisle
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Største slekt i Europa er Lacerta med cirka 30 arter.

I Norge har vi bare én art, nord firfisle, også kalt skogfirfisle eller bergfirfisle, Zootoca vivipara. Gjennomsnittslengden er cirka 12 centimeter, men den kan bli opptil 18, der halen utgjør over halvparten. Ryggen varierer fra grågrønn til rødbrun med mørke flekker hos hannen og hvitaktige hos hunnen. Det finnes også en nesten svart variant.

I Danmark og Sør-Sverige finnes dessuten sandfirfisle, Lacerta agilis, som blir rundt 20 centimeter lang og legger egg som de fleste andre firfisler. Smaragdfirfislen, Lacerta viridis, som kan bli 40 centimeter lang, er kjent fra Alpenes sørskråninger og andre steder i Sør- og Mellom-Europa.

Den 20–25 centimeter lange murfirfislen, Podarcis muralis, er alminnelig utbredt i Mellom-Europa og middelhavslandene, hvor den ofte opptrer i et stort antall varianter.

Perlefirfisle, Lacerta lepida, i Portugal, Spania og Sør-Frankrike er Europas største firfisle med en lengde på inntil 60 centimeter.

Symbolikk

I egyptisk og gresk symbolikk stod firfislen for hell og lykke og guddommelig visdom, mens den i kristendommen representerte det onde.

Navnet

Navnet firfisle er en sammensetning av tallet fire og en avledning av fot.

Faktaboks

firfisler
Lacertidae
Artsdatabanken-ID
1588
GBIF-ID
5201

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg