Antillene

Antillene. Parti fra øya St. Martin som tilhører De små Antiller. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Antillene av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Antillene er en øygruppe i Karibia
Antillene av . CC BY SA 3.0

Antillene er en øygruppe mellom Sør- og Nord-Amerika og utgjør størstedelen av Karibia. Antillene går i en bue fra nordkysten av Venezuela, like nord for Orinocos delta, til halvøya Yucatán i Mexico.

Faktaboks

Uttale
antˈillene

Øyene inndeles i De store Antiller: Cuba, Hispaniola, Jamaica, Puerto Rico, til sammen 207 968 km2, og De små Antiller, som består av ca. 100 små øyer, til sammen 14 078 km2. Øyene fra Puerto Rico til Martinique kalles Leewardøyene ('øyene i le'), fra Martinique til Trinidad Windwardøyene ('øyene i lovart').

Antillene er toppene av en vulkansk fjellkjede, en fortsettelse av Sør-Amerikas foldefjell. Dype groper og vulkaner vitner om mangel på stabilitet i jordskorpen, derfor hyppige jordskjelv. Tropisk klima; årstemperatur ca. 27 °C. Stadig vind gjør at varmen ikke er trykkende. To regntider: en kort i april, en lang i september–oktober Værforandringene følges meget ofte av orkaner.

Den opprinnelige befolkningen, arawaker og kariber, er stort sett utryddet. Den nåværende befolkningen er hovedsakelig etterkommere av afrikanske slaver og europeere.

Navnet Antillene er muligens etter en øy, Antiglia eller Antilla, som fremkom på kart over Atlanterhavet fra 1424.

Stater og territorier

De store Antiller

De små Antiller

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg