Antillene

Antillene er en øygruppe i Karibia
Antillene
Lisens: CC BY SA 3.0

Antillene. Parti fra øya St. Martin som tilhører De små Antiller. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Antillene er en øygruppe mellom Sør- og Nord-Amerika og utgjør størstedelen av Karibia. Antillene går i en bue fra nordkysten av Venezuela, like nord for Orinocos delta, til halvøya Yucatán i Mexico.

Faktaboks

Uttale
antˈillene

Øyene inndeles i De store Antiller: Cuba, Hispaniola, Jamaica, Puerto Rico, til sammen 207 968 kvadratkilometer, og De små Antiller, som består av cirka 100 små øyer med et areal på til sammen 14 078 kvadratkilometer. Øyene fra Puerto Rico til Martinique kalles Leewardøyene («øyene i le»), og øyene fra Martinique til Trinidad kalles Windwardøyene («øyene i lovart»).

Antillene er toppene av en vulkansk fjellkjede, en fortsettelse av Sør-Amerikas foldefjell. Dype groper og vulkaner vitner om mangel på stabilitet i jordskorpen, derfor hyppige jordskjelv. Tropisk klima; årstemperatur cirka 27 °C. Stadig vind gjør at varmen ikke er trykkende. Antillene har to regntider: en kort i april, en lang i september–oktober. Værforandringene følges meget ofte av orkaner.

Den opprinnelige befolkningen, arawaker og kariber, er stort sett utryddet. Den nåværende befolkningen er hovedsakelig etterkommere av afrikanske slaver og europeere.

Navnet Antillene er muligens etter en øy, Antiglia eller Antilla, som fremkom på kart over Atlanterhavet fra 1424.

Stater og territorier

De store Antiller

De små Antiller

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg