Antillene er en øygruppe mellom Sør- og Nord-Amerika og utgjør størstedelen av Karibia. Antillene går i en bue fra nordkysten av Venezuela, like nord for Orinocos delta, til halvøya Yucatán i Mexico.

Øyene inndeles i De store Antiller: Cuba, Hispaniola, Jamaica, Puerto Rico, til sammen 207 968 km2, og De små Antiller, som består av ca. 100 små øyer, til sammen 14 078 km2. Øyene fra Puerto Rico til Martinique kalles Leewardøyene ('øyene i le'), fra Martinique til Trinidad Windwardøyene ('øyene i lovart').

Antillene er toppene av en vulkansk fjellkjede, en fortsettelse av Sør-Amerikas foldefjell. Dype groper og vulkaner vitner om mangel på stabilitet i jordskorpen, derfor hyppige jordskjelv. Tropisk klima; årstemperatur ca. 27 °C. Stadig vind gjør at varmen ikke er trykkende. To regntider: en kort i april, en lang i september–oktober Værforandringene følges meget ofte av orkaner.

Den opprinnelige befolkningen, arawaker og kariber, er stort sett utryddet. Den nåværende befolkningen er hovedsakelig etterkommere av afrikanske slaver og europeere.

Navnet Antillene er muligens etter en øy, Antiglia eller Antilla, som fremkom på kart over Atlanterhavet fra 1424. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.