Durra, eller Andropogon sorghum, ettårig gressart, viktig kornart i varme land. Durra har brede blad og stor, riktblomstrende topp, kornene er litt mindre enn hvetekorn. Antas opprinnelig å være kommet fra Afrika og stammer antagelig fra nærstående arter som ennå vokser vilt i tropisk Afrika. Durra forekommer ikke lenger viltvoksende. Durra dyrkes i varme og varmtempererte områder over hele verden.

Det finnes mange varieteter av durra, noen er meterhøye, andre blir 4–5 m. Vanlig durra, S. vulgarevar. vulgare, er den viktigste kornsorten i Afrika. I Kina dyrkes en noe annen type som kalles kaoliang, og som er grovere og meget større. Disse typene dyrkes ikke bare for kornets skyld, men brukes også som grønnfôr, i Afrika brukes dessuten en bestemt durra-type til ølbrygging. Sukkerdurra, S. vulgarevar.saccharatum, dyrkes i Nord-Amerika som sukker- og sirupsprodusent. Nikkedurra, S. vulgarevar.cernuum, med lutende topp, er en viktig korn- og sukkerprodusent i Afrika og Asia. Kvastdurra, S. vulgarevar.technicum, med stive toppgrener, brukes til koster.

Sammalt durra (durragrøpp) brukes som dyrefôr (karbohydratkraftfôr) i Norge, særlig som fôr til gris.

1000 tonn
USA 10 446
India 8 500
Nigeria 8 100
Mexico 6 462
Sudan 4 350
Kina 2 869
Argentina 2 847
Brasil 1 743
Etiopia 1 600
Verden 58 900

Kilde: FAO

*Sorghum spp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.