Artikkelstart
Durra er en ettårig gressart som er en viktig kornart i varme land.
Faktaboks
- Uttale
- dˈurra
- Også kjent som
- kafferkorn, mohirs
- Etymologi
- Vitenskapelig navn
- Sorghum bicolor
- Beskrevet av
- (L.) Moench
Durra har brede blad og stor, riktblomstrende topp. Kornene er litt mindre enn hvetekorn. Den antas opprinnelig å være kommet fra Afrika og stammer antagelig fra nærstående arter som ennå vokser vilt i tropisk Afrika. Durra forekommer ikke lenger viltvoksende, og dyrkes i varme og varmtempererte områder over hele verden.
Det finnes mange varieteter av durra. Noen er meterhøye, andre blir 4–5 meter. Vanlig durra (latinsk navn: Sorghum vulgare var. vulgare) er blant de aller viktigste kornsortene i Afrika. I Kina dyrkes en noe annen type som kalles kaoliang, og som er grovere og meget større. Disse typene dyrkes ikke bare for kornets skyld, men brukes også som grønnfôr. I Afrika brukes dessuten en bestemt durratype til ølbrygging.
Sukkerdurra (latinsk navn: Sorghum vulgare var. saccharatum) dyrkes i Nord-Amerika som sukkerprodusent og sirupsprodusent.
Nikkedurra (latinsk navn: Sorghum vulgare var. cernuum), som har lutende topp, er en viktig kornprodusent og sukkerprodusent i Afrika og Asia.
Kvastdurra (latinsk navn: Sorghum vulgare var. technicum), som har stive toppgrener, brukes til koster.
Sammalt durra (durragrøpp) brukes som dyrefôr (karbohydratkraftfôr) i Norge, og særlig som fôr til gris.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.