Vestlige land er en gruppe land som i det minste omfatter USA og Canada samt landene i Vest-Europa (inkludert Norge). Det er ikke full enighet om hvilke land som skal regnes som «vestlige», og flere ulike avgrensninger forekommer.

Ordet vestlig har her å gjøre med kulturell, samfunnsmessig eller politisk tilhørighet til Vesten, ikke vest i rent geografisk betydning. Bakgrunnen er nærmere omtalt i artikkelen om Vesten.

I norsk statistikk

SSBs inndeling av verden i vestlig (blå) og ikke-vestlig (gul) som ble brukt fram til 2008
Statistisk sentralbyrå (SSB) brukte fram til 2008 en todeling av verden: Vestlig (blått på kartet) og ikke-vestlig (gult).
SSBs inndeling av verden i vestlig (blå) og ikke-vestlig (gul) som ble brukt fram til 2008

Fram til 2008 brukte Statistisk sentralbyrå (SSB) en todeling av verden: vestlige og ikke-vestlige land. Todelingen ble brukt i mange ulike statistikker: eksport og import, innvandring med mer. SSBs liste over vestlige land omfattet Norden, resten av Vest-Europa (etter en av flere mulige avgrensninger), USA og Canada og hele Oseania. Bakgrunnen for at SSB sluttet å bruke inndelingen er nærmere omtalt i artikkelen ikke-vestlig.

SSBs liste er bare en av mange ulike avgrensninger av vestlige land. Organet Danmarks Statistik, som har tilsvarende oppgaver i Danmark som SSB har i Norge, bruker fortsatt en liste over vestlige land. Denne skiller seg en hel del fra den norske. Følgende land mangler på den norske listen, men regnes som vestlige av Danmarks Statistik: Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Romania, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia, Ungarn.

Den norske listen over vestlige land omfattet hele Oseania, selv om Papua Ny-Guinea og de mange små statene i Oseania sjelden forbindes med Vesten i andre sammenhenger. Den danske listen over vestlige land omfatter kun Australia og New Zealand blant landene i Oseania.

SSBs tidligere definisjon av vestlige land

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg