San Marino av . Begrenset gjenbruk

San Marino

Faktaboks

Uttale
san marˈino
Offisielt navn
Repubblica di San Marino
Statsform
Republikk i Europa
Hovedstad
San Marino
Innbyggertall
33 328
Landareal
61,19 km²
Totalareal
61,19 km²
Innbyggere per km²
526,58
Offisielt/offisielle språk
Italiensk
Religion
Katolsk kristendom
Nasjonaldag
3. september
Statsoverhode
Skifter hvert halvår
Statsminister
-
Mynt
Euro
Valutakode
EUR
Riksvåpen

Guaitafestningen på Monte Titano i San Marino ble bygget på 1000-tallet.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

San Marino.

Av /Store norske leksikon ※.

San Marino er et land i Sør-Europa, i Appenninene, omsluttet av Italia. Den er Europas tredje minste stat etter areal og nest minst etter folketall. Republikken strekker seg over et areal på 61,19 km² og har 33 328 innbyggere (2018). San Marino regnes som verdens eldste republikk.

Geografi og miljø

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Landskapet i San Marino domineres av det 739 meter høye Monte Titano. Elvene Marano, Ausa og San Marino renner gjennom landet.

Det finnes én naturpark i San Marino, Parco naturale di Montecchio, og flere mindre beskyttede naturområder.

Folk og samfunn

Den første folketellingen i San Marino ble holdt i 1864. Den lille republikken hadde da 7080 innbyggere. I 2016 var folketallet steget til 33 191.

Befolkningen i San Marino består for det meste av sanmarinske statsborgere (rundt 85 prosent), mens italienske statsborgere utgjør rundt 10 prosent. Det bor anslagsvis 17 000 sanmarinere utenfor San Marino, de fleste av dem i Italia. Et flertall av befolkningen er katolikker.

San Marino er administrativt inndelt i ni kommuner (castelli). De største kommunene er Serravalle (10 724 innbyggere), Borgo Maggiore (6738 innbyggere) og hovedstaden San Marino (4097 innbyggere).

Offisielt språk og morsmål for befolkningen i San Marino er italiensk.

Stat og politikk

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Av .

San Marinos forfatning bygger på statutter fra middelalderen. Statsoverhoder i San Marino er to kapteinsregenter (Capitani Reggenti) som velges for seks måneder av gangen. Parlamentet består av et råd (Consiglio Grande e Generale) med 60 medlemmer. Det er valg hvert femte år.

San Marino er siden 1992 medlem av FN og enkelte av FNs særorganisasjoner. Landet er ikke medlem av EU, men en tollunion med EU-landene ble opprettet i 1993, og fra 2002 er myntenheten i landet euro. San Marino har eget medlemskap i de alleuropeiske organene OSSE og Europarådet.

Historie

San Marino regnes som Europas eldste republikk, og skal etter tradisjonen ha blitt grunnlagt på 300-tallet av den kristne steinhuggeren Sankt Marinus (San Marino), som var leder for en menighet som slo seg ned på Monte Titano. Den lille bosetningen på fjellet utviklet seg etter hvert til å bli et kloster, deretter en festning. Til tross for mange forsøk på innblanding fra fremmede stater, har San Marino klart å beholde en stor grad av selvstendighet helt siden middelalderen.

Pavestaten anerkjente San Marino som selvstendig stat i 1631. Staten forble selvstendig etter Italias samling, og står fra 1862 under beskyttelse av Italia.

Økonomi og næringsliv

Mange industribedrifter er integrert med italienske bedrifter, og mye av industriproduksjonen går til Italia. Tjenesteytende næringer betyr mest sysselsettingsmessig (57 prosent av yrkesbefolkningen i 1997). Turismen er svært viktig for landets økonomi. Salg av mynter og frimerker er viktige inntektskilder.

Viktigste eksportvarer er bygningsstein, kastanjer, vin, ullvarer, keramikk og håndverksvarer.

San Marino har lav arbeidsledighet, og er blant de rikeste landene i verden målt etter bruttonasjonalprodukt per innbygger.

Kunnskap og kultur

Utdanningssystemet er integrert i det italienske. Skolen er gratis og obligatorisk til elevene er 16 år. Universitetet ble grunnlagt i 1985. Det er vanlig at sanmarinsk ungdom tar deler av utdanningen i Italia.

De viktigste dagsavisene er L'Informazione di San Marino, La Tribuna Sammarinese og nettavisen Lo Sportivo.sm. Det statlige radio- og fjernsynsselskapet SMTV har hatt sendinger siden 1991.

San Marino og Norge

Norges diplomatiske forbindelser med San Marino blir ivaretatt av ambassaden i Roma.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg