Odfjell-gruppen

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Odfjell-gruppen er et datterselskap av det norske maritime konsernet Odfjell SE, som blant annet består av selskapene Odfjell Tankers og Odfjell Terminals. Konsernet er blant verdens ledende leverandører av skipstransport og lagring av kjemikalier og oljeprodukter, og disponerer en flåte av 84 kjemikalie- og produkttankskip (2021). Tankterminaldivisjonen har eierandeler i fem tankterminaler i Europa, Asia og USA i tillegg til samarbeid med terminalvirksomhet i 16 strategisk viktige havner, hvorav 11 er tilknyttet et nettverk av tankterminaler i Sør-Amerika. Odfjell SE er børsnotert i Oslo.

Odfjell-gruppen ble opprettet i 1979 i forbindelse med oppsplittingen av familietankrederiet AS Rederiet Odfjell. I tillegg til hovedkvarteret i Bergen har konsernet 13 kontorer internasjonalt og sysselsetter om lag 2300 personer. Omsetningen i 2020 var USD 939 millioner.

Historikk

Konsernets røtter går tilbake til 1915 da brødrene Fredrik Odfjell (1878–1950) og Abraham Odfjell (1881–1960) etablerte AS Rederiet Odfjell i Bergen. Etter at nye generasjoner kom inn i rederiledelsen mot slutten av 1930-årene, ble virksomheten gradvis dreid fra linje- og trampfart til tank- og kjemikalietankfart. Tørrlastflåten ble solgt ut i løpet av 1960-årene og rederiet utviklet seg til å bli verdens tredje største operatør av avanserte kjemikalietankskip, blant annet i samarbeid med bergensrederiet Westfal-Larsen & Co AS og samseilingsopplegget Odfjell – Westfal Larsen Tankers (OWL Tankers). Odfjells første tankanlegg for lagring av kjemikalieprodukter ble åpnet i 1969. I 1973 ble rederiet delt i to der shippingvirksomheten ble organisert i AS Rederiet Odfjell og offshorevirksomheten i nydannede Odfjell Drilling & Consulting Company AS (ODCC).

Med virkning fra mars 1980 ble Odfjells ulike virksomheter delt mellom to grener av Odfjell-familien. Rederiets små tankskip, terminal-, offshore- og riggvirksomhet ble samlet i rederiet J. O. Odfjell AS, senere Jo Odfjell AS. Hovedvirksomheten Odfjell Tankers, som blant annet besto av deep-sea kjemikalietankskip og skipene i Odfjell – Westfal Larsen Tankers, ble overtatt av Bernt Daniel Odfjell (1908–2009) og sønnen Dan Odfjell (født 1938). I 1985 ble denne virksomheten lagt inn under holdingselskapet Skipsaksjeselskapet Storli, som ble notert på Oslo børs i 1986. Senere ble navnet endret til Storli ASA, i 1998 til Odfjell ASA og i 2007 ble konsernets organisasjonsform endret til europeisk selskap (SE) og navnet til Odfjell SE.

I løpet av 1990-årene og inn på 2000-tallet, ekspanderte konsernet gjennom oppkjøp og flåteutvidelser og terminaldivisjonen investerte i tankterminaler i strategisk viktige knutepunkter for olje- og kjemikalieshipping. I 2012 gikk Odfjell inn i gasstransport ved etablering av Odfjell Gas Carriers, et segment konsernet trekker seg ut av i løpet av oktober 2021.

Konsernet disponerer i overkant av 80 skip som opereres både globalt og regionalt. Tankterminaldivisjonen har eierskap i terminaler i Antwerpen (Belgia), Ulsan (Sør-Korea), Tianjin (Kina) samt Houston og Charleston i USA, i tillegg er virksomheten tilknyttet ytterligere 16 terminaler hvorav 11 er lokalisert langs kysten og innlandet i Brasil, Argentina, Chile og Peru.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg