Øresundsforbindelsen
Øresundbroen og -tunnelen som forbinder Sverige og Danmark med vei og jernbane er en av Nordens største transportinfrastrukturanlegg.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Infrastruktur er en fellesbetegnelse på faste anlegg og systemer som er nødvendige for at en virksomhet eller et samfunn skal fungere.

Faktaboks

Uttale
ˈinfrastruktur
Etymologi
av latin infra, ‘under’, og struere, ‘bygge, ordne’

Ulike typer infrastruktur

Fysisk infrastruktur

Ordet brukes ofte om systemet av veier, havner, flyplasser, ledningsnett med mer, som betjener næringslivet og husholdningene i et land eller område.

Digital infrastruktur

Ordet brukes også i omtalen av tele-, data- og mobilnettet samt større databaser. Da benyttes ofte begrepet digital infrastruktur.

Organisatorisk infrastruktur

Ordet brukes videre om forvaltningsnivåene, rettssystemet, finans- og pengesystemet, organiseringen mellom og innad i helseforetakene, politiet, forsvaret, utdanningssystemet med mer. Dette kalles ofte organisatorisk eller administrativ infrastruktur.

Militær infrastruktur

I det militære brukes infrastruktur om det nettet av faste anlegg som er nødvendige for å skape materielle rammebetingelser for operative aktiviteter, og som gjør at væpnede styrker kan operere effektivt.

Annet

Infrastruktur brukes dessuten i utvidet betydning om de strukturelle forutsetningene for innholdet i en aktivitet eller et produkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg