Øresundsforbindelsen
Øresundbroen og -tunnelen som forbinder Sverige og Danmark med vei og jernbane er en av Nordens største transportinfrastrukturanlegg.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Infrastruktur er en fellesbetegnelse på faste anlegg og systemer som er nødvendige for at en virksomhet eller et samfunn skal fungere.

Faktaboks

Uttale
ˈinfrastruktur
Etymologi
av latin infra, ‘under’, og struere, ‘bygge, ordne’

Ulike typer infrastruktur

De vanligste typene av infrastruktur er

  • fysisk infrastruktur
  • sosial infrastruktur
  • digital infrastruktur
  • organisatorisk infrastruktur
  • militær infrastruktur

Fysisk infrastruktur

Fysisk infrastruktur brukes om systemet av veier, havner, lufthavner, ledningsnett med mer, som betjener næringslivet og husholdningene i et land eller område.

Sosial infrastruktur

Sosial infrastruktur brukes om hvordan fysiske steder og organisasjoner former måten mennesker samhandler på og legger til rette for et sosialt liv. Eksempler er offentlige institusjoner som biblioteker og skoler, sosiale arenaer som parker og torg, og ulike former for fellesskapsorganisasjoner som kirker og beboerforeninger.

Digital infrastruktur

Begrepet digital infrastruktur brukes ofte i omtalen av tele-, data- og mobilnettet samt større databaser.

Organisatorisk infrastruktur

Organisatorsk infrastruktur brukes om forvaltningsnivåene, rettssystemet, finans- og pengesystemet, organiseringen mellom og innad i helseforetakene, politiet, forsvaret, utdanningssystemet med mer. Dette kalles også administrativ infrastruktur.

Militær infrastruktur

I det militære brukes infrastruktur om det nettet av faste anlegg som er nødvendige for å skape materielle rammebetingelser for operative aktiviteter, og som gjør at væpnede styrker kan operere effektivt.

Annet

Infrastruktur brukes også i utvidet betydning om de strukturelle forutsetningene for innholdet i en aktivitet eller et produkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg