infrastruktur

Øresundbroen og -tunnelen som forbinder Sverige og Danmark med vei og jernbane er en av Nordens største transportinfrastrukturanlegg.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Infrastruktur er en fellesbetegnelse på faste anlegg og systemer som er nødvendige for at en virksomhet eller et samfunn skal fungere. Ordet brukes ofte om systemet av veier, havner, flyplasser, ledningsnett med mer, som betjener næringslivet og husholdningene i et land eller område.

Faktaboks

Uttale
ˈinfrastruktur
Etymologi
av latin infra, ‘under’, og struere, ‘bygge, ordne’

Ordet brukes også i omtalen av tele-, data- og mobilnettet samt større databaser. Da benyttes ofte begrepet digital infrastruktur.

Ordet brukes videre om forvaltningsnivåene, rettssystemet, finans- og pengesystemet, organiseringen mellom og innad i helseforetakene, politiet, forsvaret, utdanningssystemet med mer. Dette kalles ofte organisatorisk eller administrativ infrastruktur.

Infrastruktur brukes også i utvidet betydning om de strukturelle forutsetningene for innholdet i en aktivitet eller et produkt.

I det militære brukes infrastruktur om det nettet av faste anlegg som er nødvendige for å skape materielle rammebetingelser for operative aktiviteter, og som gjør at væpnede styrker kan operere effektivt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg