Ras al-Khaimah

Artikkelstart

Ras al-Khaimah er et emirat ved Persiabukta. Det er det nordøstligste av emiratene i De forente arabiske emirater (FAE) og dekker et område på omtrent 1700 kvadratkilometer. Emiratet har rundt 345 000 innbyggere (anslag fra 2015, FAE).

Ras al-Khaimah består av to separate landområder. Det nordligste området ligger ved Persiabukta og grenser mot Omans territorium nord på Musandam-halvøya. Det andre ligger lenger sør i innlandet. De fleste av emiratets innbyggere bor i hovedstaden Ras al-Khaimah ved Persiabukta. Byen består av to deler: Gamlebyen, som ligger på en sandtange ved kysten, og den nyere bydelen innenfor.

Økonomi og næringsliv

Ras al-Khaimah har betydelig produksjon av keramikk og er base for en av verdens største keramikk-produsenter, RAK Ceramics. Det finnes i tillegg sement- og kalksteinsproduksjon i emiratet, samt farmasøytisk industri. Ras al-Khaimah satser også på turisme, og har en internasjonal lufthavn omtrent 20 kilometer sør for hovedstaden.

Det drives en del jordbruk i emiratet, med produksjon av blant annet grønnsaker, frukt, tobakk og dadler.

Historie

Ras al-Khaimah har vært styrt av Qasimi-klanen i flere hundre år. Klanen etablerte seg på 1700-tallet i området som i dag utgjør emiratene Ras a-Khaimah og Sharjah, og var en viktig sjømakt i Persiabukta. Ras al-Khaimah var således lenge en del av sjeikdømmet Sharjah.

I løpet av 1800-tallet signerte Sharjah en rekke sikkerhetsavtaler med Storbritannia og ble derav kjent som en av de såkalte traktatstatene. Ras al-Khaimah ble først anerkjent som en selvstendig stat av Storbritannia i 1919. Etter at britene trakk seg ut av Persiabukta, gikk Ras al-Khaimah i 1972 inn i den nye føderasjonen De forente arabiske emirater sammen med de seks andre traktatstatene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg