En 14 km lang vik, Dubai Creek, deler Dubai by i to: Deira Dubai (bildet) og Bur Dubai.

iStockphoto. Begrenset gjenbruk

By i Forente arabiske emirater, hovedstad i emiratet Dubai, ved Persiskabukta. Storbyområdet har 2 415 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). 

Dubai er et viktig handels- og finanssentrum, blant annet kjent for sin gullhandel. Havnen Port Rashid er emiratenes viktigste importhavn. Internasjonal lufthavn. Industrien omfatter et aluminiumverk, sementfabrikker, petrokjemiske anlegg m.m. Byen har siden 1960-årene vært gjenstand for omfattende moderniseringer i bysenteret med blant annet kongressenter, utstillingshaller og handelssentre. Byens store moské (Jumeirah-moskeen) har etter en ombygging i 1990-årene en 70 meter høy minaret.

Bygging av kunstige øyer i Dubai har gitt nye arealer, blant annet er luksushotellet Burj al-Arab bygd på en slik kunstig øy. Hotellet er formet som et gedigent seil, og ved ferdigstillelsen i slutten av 1999 var den med sine 321 meter verdens høyeste hotell. I januar 2010 ble verdens høyeste bygning, Burj Khalifa, offisielt åpnet - en skyskraper som rager 829,8 meter over bakken. Fortet Al Fahidi rommer Dubai-museet og gallerier.

Det foregår betydelige byggearbeider i Dubai. En stor del av disse er foregår på nye kunstige, palmeformede øyer som er bygd langs kysten. En ny internasjonal lufthavn, Central-Al Maktoum, er under konstruksjon, og vil ved åpningen bli verdens største flyplass.

  • Syed Ali: Dubai: Gilded Cage. Yale University Press 2010.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.