Faktaboks

Dubai
arab. Dubayy
Uttale
dubˈai
Daubaipalmen
Dubai har bygget en kunstig øy formet som en palme i sjøen.
Av .

En 14 km lang vik, Dubai Creek, deler Dubai by i to: Deira Dubai (bildet) og Bur Dubai.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dubai er en by i De forente arabiske emirater og hovedstaden i emiratet Dubai. Byen ligger ved Persiabukta, og storbyområdet har 2 785 000 innbyggere (estimat for 2018, FNs befolkningsdivisjon).

Bybeskrivelse

Dubai ligger i et flatt ørkenlandskap langs kysten mot Persiabukta, og er en del av storbyområdet Dubai-Sharjah-Ajman. Byens arkitektur er moderne og luksuriøs og brytes opp mot kysten av sandstrender og havner. En rekke påkostede landemerker, rekordslående skyskrapere og kunstige øyer karakteriserer bybildet. Blant annet er Burj Khalifa, en skyskraper som rager 828 meter over bakken, verdens høyeste bygning per 2021.

Dubai er en internasjonal by med en mangfoldig befolkning. Størstedelen av byens innbyggere er utenlandske statsborgere, i stor utstrekning fra asiatiske land, blant annet India, Pakistan og Bangladesh. Byen tiltrekker seg i tillegg svært mye turisme og er en av verdens mest besøkte byer. Den betjenes av Dubai internasjonale lufthavn og er hovedkvarter for flyselskapene Emirates og Flydubai.

Kultur og næringsliv

Dubai

Dubai er et viktig handels- og finanssentrum, og er blant annet kjent for sin gullhandel. Siden 1980-tallet har det blitt opprettet en rekke frihandelssoner for å tiltrekke seg utenlandske investeringer, med stor suksess. Byen har flere viktige havner, blant annet Jebel Ali-havna som er en av verdens mest trafikkerte havner. Dubais industri omfatter blant annet aluminiumverk, sementfabrikker og petrokjemiske anlegg.

Dubai har siden 1960-årene vært gjenstand for omfattende moderniseringer i bysenteret, blant annet ved utbygging av kongressenter, utstillingshaller og handelssentre. En stor del av byens byggeprosjekter foregår på de nye, kunstige øyene som er bygd langs kysten. En ny internasjonal lufthavn, Al Maktoum internasjonale lufthavn, er under konstruksjon og vil ved ferdigstillelse bli verdens største flyplass.

Siden 1990-tallet har Dubai satset stort på luksusturisme, blant annet ved å oppføre kostbare hoteller, kjøpesentre og flyplasser. Konstruksjonen av kunstige øyer har i tillegg gitt nye arealer for hoteller og strender. Blant annet er det seilformede luksushotellet Burj al-Arab bygd på en kunstig øy. Det satses også på kulturelle severdigheter, og i gamlebyen finnes det en rekke museer og gallerier.

Historie

Dubai var på begynnelsen av 1800-tallet kun en liten fiskerlandsby, styrt av en lokal sjeik og underlagt Abu Dhabi. I 1833 tok medlemmer av Al Bu Falasah-grenen av Bani Yas-stammen i Abu Dhabi kontroll over den lille fiskerlandsbyen og erklærte Dubai for et nytt sjeikdømme. Al Maktoum-familien etablerte seg som sjeikdømmets ledere, en posisjon de har holdt frem til i dag.

Dubai utviklet seg til å bli et senter for perlefiske, og ved begynnelsen av 1900-tallet var byen blitt en viktig handelshavn. En viktig pådriver for denne utviklingen var Sheikh Maktoum bin Hasher som rundt århundreskiftet gjorde byen om til en frihandelshavn. Særlig persiske handelsmenn etablerte seg i byen.

Den store depresjonen fra 1929 hadde imidlertid en brutal effekt på økonomien i Dubai, som i stor grad var avhengig av salg av luksuriøse perler. I tillegg ble det i Japan utviklet en teknologi som gjorde det mulig å fremstille kulturperler, og som dermed tok livet av industrien rundt tradisjonelt perlefiske.

Byens infrastruktur ble betydelig bygget ut fra slutten av 1950-tallet, mye av i regi av Sheikh Rashid bin Saeed. Elektrisitet og telefonnettverk ble utbygget, og i 1960 fikk Dubai en egen flyplass.

I motsetning til nabo-emiratet Abu Dhabi, har emiratet Dubai beskjedne oljeforekomster. Det ble likevel funnet olje i 1966. Inntektene ble brukt til å investere ytterligere i industri og infrastruktur. På 1980-tallet ble blant annet Jebel Ali-havna, verdens største menneskeskapte havn, etablert som en frihandelssone. De store byggeprosjektene tiltrakk seg utenlandske forretningspersoner, investorer og arbeidere, noe som førte til en stor befolkningsøkning. Innbyggertallet som lå på omtrent 60 000 i 1960, hadde steget til 276 000 i 1980, og var ved årtusenskiftet på 862 000.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Syed Ali: Dubai: Gilded Cage. Yale University Press 2010.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg