Dubai - by

Dubai har bygget en kunstig palme i sjøen.
Av .

En 14 km lang vik, Dubai Creek, deler Dubai by i to: Deira Dubai (bildet) og Bur Dubai.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

By i Forente arabiske emirater, hovedstad i emiratet Dubai, ved Persiskabukta. Storbyområdet har 2 415 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

uttale:
dubˈai
også kjent som:
arab. Dubayy

Kultur og næringsliv

Dubai er et viktig handels- og finanssentrum, blant annet kjent for sin gullhandel. Havnen Port Rashid er emiratenes viktigste importhavn. Internasjonal lufthavn. Industrien omfatter et aluminiumverk, sementfabrikker, petrokjemiske anlegg m.m. Byen har siden 1960-årene vært gjenstand for omfattende moderniseringer i bysenteret med blant annet kongressenter, utstillingshaller og handelssentre. Byens store moské (Jumeirah-moskeen) har etter en ombygging i 1990-årene en 70 meter høy minaret.

Bygging av kunstige øyer i Dubai har gitt nye arealer, blant annet er luksushotellet Burj al-Arab bygd på en slik kunstig øy. Hotellet er formet som et gedigent seil, og ved ferdigstillelsen i slutten av 1999 var den med sine 321 meter verdens høyeste hotell. I januar 2010 ble verdens høyeste bygning, Burj Khalifa, offisielt åpnet – en skyskraper som rager 829,8 meter over bakken. Fortet Al Fahidi rommer Dubai-museet og gallerier.

Det foregår betydelige byggearbeider i Dubai. En stor del av disse er foregår på nye kunstige, palmeformede øyer som er bygd langs kysten. En ny internasjonal lufthavn, Central-Al Maktoum, er under konstruksjon, og vil ved åpningen bli verdens største flyplass.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Syed Ali: Dubai: Gilded Cage. Yale University Press 2010.

Eksterne lenker

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg