En enklave er en stat eller et område som er helt omgitt av en annen stat, mens en eksklave er en del av stat som er atskilt fra resten av territoriet til den samme staten, av området til en eller flere andre stater.

Vatikanstaten, San Marino og Lesotho er eksempler fra vår tid på stater som er helt omringet av territoriet til én annen stat, og som dermed er enklaver i streng forstand. Også områder kan være enklaver, som for eksempel Campione d'Italia, som er en del av Italia helt omringet av Sveits og den italienskspråklige sveitsiske kantonen Ticino. Stater eller områder som grenser til havet og kun én annen stat, som for eksempel Portugal eller Nord-Irland, regnes ikke som enklaver i streng forstand.

Enklave brukes også i en utvidet og unøyaktig forstand om alle slags områder som er atskilt fra området det er omgitt av, eller som et synonym til eksklave. I byplanlegging brukes også begrepet enklave om et område som har en annen funksjon enn omkringliggende områder, som for eksempel et boligområde omringet av industri eller næringsbygg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Torbjørn Grande

Hei,
Hva er bakgrunnen for at den norske definisjonen (i SNL) av enklave og eksklave skiller seg fra den engelskspråklige definisjonen av begrepene? Definisjonen gitt her tilsier at en enklave må være en ekslave, og at en eksklave alltid er en enklave, den eneste forskjellen er fra hvilket perspektiv en ser. Er det riktig?

Jeg har f.eks. alltid forstått Kaliningrad som en eksklave, fordi den er adskilt fra Russland, men ikke en enklave, fordi den er adskilt fra Russland grenser mot flere land i tillegg til havet. På den annen side har jeg forstått f.eks. Vatikanstaten som en enklave, siden den er omgitt 100 % av Italia, men ikke en eksklave, siden staten er en geografisk enhet. Llívia er derimot både en enklave i Frankrike og en spansk eksklave.

Og så blir spørsmålet, er det like språklig riktig å si at "Llívia er en spansk eksklave i Frankrike" som å si at "Llívia er en spansk enklave i Frankrike"?

svarte Mari Paus

Takk for innspillet! Artikkelen er nå oppdatert med en mer presis definisjon. Den gamle definisjonen var hentet fra papirleksikonet, jeg er usikker på hva som var bakgrunnen for denne. Hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg