Fujairah

Fra Fujairah by. Denne iøynefallende ørnen er plassert i en rundkjøring nær Fujairah lufthavn.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Fujairah er et emirat som inngår i De forente arabiske emirater (FAE). Det ligger ved Omanbukta og er det eneste av emiratene som ikke har kystlinje mot Persiabukta. Emiratet dekker et område på omtrent 1450 kvadratkilometer, og har rundt 256 000 innbyggere (anslag fra 2019, FAE).

Faktaboks

Uttale
fudʒˈaira
Også kjent som

arabisk al-Fujayrah

Fujairahs landområde består i hovedsak av fjellandskap, og er brutt opp av flere enklaver som tilhører både andre emirater og Oman. Emiratets hovedstad, som også heter Fujairah, ligger ved kysten og har omtrent 94 000 innbyggere (anslag 2019, FSC).

Fujairah er blant de fattigere emiratene i FAE. Havnen i Fujairah er likevel en av verdens største bunkringsstasjoner. Det drives i tillegg noe jordbruk, fiske, båtbygging og produksjon av fliser. Hovedstaden er betjent av en internasjonal lufthavn.

Historie

Området som i dag utgjør Fujairah ble annektert av Sharjah i 1850 og ble deretter ansett som en del av Sharjah. Fujairah var dermed lenge det eneste sjeikdømmet i de såkalte traktatstatene som ikke var anerkjent av Storbritannia. Sjeiken i Fujairah ønsket imidlertid selvstendighet og gjorde flere ganger opprør mot Sharjah, og på slutten av 1800-tallet var han i praksis en selvstendig hersker.

Fujairah ble først anerkjent som en autonom stat av Storbritannia i 1952. Emiratet signerte deretter, i likhet med de andre traktatstatene, en rekke sikkerhetsavtaler med britene. Etter at britene trakk seg ut fra Persiabukta, gikk Fujairah i 1971 sammen med de andre traktatstatene og dannet føderasjonen De forente arabiske emirater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg