Guggenheim Museum

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Fernand Léger. Den store paraden, maleri, 1954. Solomon R. Guggenheim Museum, New York.

© /KF-arkiv ※.
Lisens: Vernet verk

Guggenheim Museum er et museum i New York, på østsiden av Central Park, med en av verdens fremste samlinger av moderne kunst, særlig abstrakt kunst. Museet inneholder Solomon R. Guggenheims private samlinger fra 1920- og 1930-årene, og flere andre private samlinger.

Den berømte museumsbygningen ble oppført i 1956–1959 etter tegninger av Frank Lloyd Wright. Selve utstillingsdelen danner en sammenhengende spiralformet rampe omkring den åpne vestibylen og fremstår i eksteriøret som en konisk sylinder formet av brede bånd av betong, i skarp kontrast til de omkringstående bygningene. Museet er senere påbygd i flere etapper, senest i 1992 for å gi plass til en samling med verker av blant andre Vasilij Kandinskij, Paul Klee og Pablo Picasso.

Museet eies av Solomon R. Guggenheim Foundation, som ble grunnlagt i 1937. Den driver et verdensomspennende museumsnettverk, der institusjoner som Peggy Guggenheim Museum i Venezia, Deutsche Guggenheim Berlin, Guggenheim Museum Bilbao og på mer løselig basis Massachusetts Museum of Contemporary Art inngår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg