Faktaboks

Adenbukta
Gulf of Aden
Kart av Adenbukta
Kart av Adenbukta

Adenbukta er et traktformet havstykke som forbinder Rødehavet med Arabiahavet. Det møter Rødehavet ved Bab al-Mandeb-stredet. Adenbukta ligger mellom Jemen i nord og Somalia i sør, og ender i Djibouti i vest. I øst er bukta avgrenset av en linje fra Kapp Guardafui i Somalia til Ras Fartak i Jemen.

Etter utbyggingen av Suezkanalen ble Adenbukta en viktig del av handelsrutene mellom Europa og Asia. Skipsfarten i Adenbukta har vært hemmet av piratvirksomhet, men internasjonal innsats har ført til betraktelig nedgang av denne virksomheten.

Adenbukta er på det lengste, fra nordøst til sørvest, omtrent 1100 kilometer lang og gjennomsnittlig 300 kilometer bred. Bukta tilfører vannmasser til Rødehavet, som erstatter de store mengdene med vann som fordamper der. Overflatetemperaturen i Adenbukta ligger på mellom 25 og 31 °C. Oppvelling av vannmasser langs nordkysten knyttet til monsunen i sommerhalvåret fører til høy biologisk aktivitet i bukta. Det ligger mange fiskerlandsbyer rundt bukta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg