Sharjah. Av . Begrenset gjenbruk

Sharjah

Artikkelstart

Sharjah er et emirat i De forente arabiske emirater som ligger nordøst for Dubai. Den er 2600 km2 med 821 000 innbyggere (2007), hvorav et stort flertall utenlandske statsborgere. De fleste bor i hovedstaden Sharjah.

Faktaboks

Uttale
shˈarjah
Også kjent som
arab. ash-Shariqah

De tradisjonelle næringsveiene fiske, båtbygging, perledykking og noe husdyrhold er i senere år erstattet av petroleumsvirksomhet, verksted-, sement-, papir-, kjemisk og stålindustri. Oljeforekomstene er forholdsvis beskjedne. Det drives utvinning av salt. Sharjah har også turisme. Byen Sharjah har dyphavn med containerterminal og frysehus. Der finnes også en internasjonal lufthavn.

Historie

Sjeikdømmets herskere undertegnet på 1800-tallet en serie avtaler med Storbritannia, og Sharjah ble et britisk protektorat, og en del av Trucial Oman. Britene bygde en militærbase i Sharjah, som ble hovedkvarteret for en paramilitær styrke etablert for Trucial-kysten.

Landets leder, Sheikh Saqr ibn Sultan, ble styrtet i 1965, og hans nevø Sheikh Khaled ibn Muhammad tok over. Han ble drept i et kupp iscenesatt av den avsatte sultanen i 1972. Siden da er Sheikh Sultan bin Muhammad al-Qasimi hersker over Sharjah.

Sjeikdømmet gikk i 1971 sammen med andre småstater og dannet den uavhengige staten De forente arabiske emirater, og det britiske protektoratet opphørte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg