De forente arabiske emiraters historie

Luksushotellet Burj al-Arab er et landemerke i Dubai. Ved ferdigstillelsen i slutten av 1999 var det med sine 321 meter verdens høyeste hotell. Hotellet, som er bygd på en kunstig øy, er en del av et større hotellkompleks, sammen med Jumeirah Beach Hotel, som sees til høyre i bildet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Den eldste historien til området som i dag utgjør statsdannelsen De forente arabiske emirater (FAE) er mangelfullt dokumentert, men arkeologiske funn vitner om tidlig menneskelig aktivitet, fra inntil 100 000 år tilbake, og handel med omverdenen fra rundt 3000 fvt. – først med kopper, så med perler. Golfkystens betydning for regional handel ble lagt allerede da, og utviklet i nyere tid.

Mesteparten av den kjente historien er knyttet til tiden etter avtalene som fra 1820 ble inngått med Storbritannia, som måtte beskytte handel med India fra sjørøveri som var er trussel i Persiabukta. Storbritannia, gjennom sin administrasjon i India, inngikk avtaler med sjeikdømmene som i praksis førte til at disse ble britiske protektorater. Etter en mer omfattende avtale i 1855, om en ’evig våpenhvile’, ble området kjent som Trucial States, etter tidligere å ha vært omtalt som Piratkysten.

Emiratenes tidlige, så vel som senere historie, er nært knyttet til Den arabiske halvøy, som området tilhører, samt Iran på den andre siden av Persiabukta. Sjeikdømmene utviklet seg rundt herskende familier som fortsatt sitter ved makten. De ble bragt sammen gjennom avtalene de bilateralt inngitt med Storbritannia, hvoretter de søkte sammen i en føderasjon, og ble en selvstendig stat, i 1971. Innenfor denne, som særlig ivaretar utenrikspolitikk og samordning av økonomisk utviklingen, har hvert emirat fortsatt utstrakt selvstyre.

De to rikeste emiratene, Abu Dhabi og Dubai, har en dominerende stilling, med vetorett i det øverste styringsråd, som samler herskerne i de sju sjeikdømmene. Etter selvstendigheten har FAE opplevd en fortsatt rask økonomisk utvikling og modernisering, men det er store økonomiske og sosiale forskjeller mellom emiratene – og i befolkningen.

Den arabiske våren bidro i 2011 til økte krav om demokratisering, men fortsatt er politiske partier forbudt, og bare et fåtall har stemmerett – til et parlament som har liten innflytelse. FAE har engasjert seg i flere regionale konflikter, inklusive krigen i Jemen. I 2020 undertegnet landet en normaliseringsavtale med Israel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg