ørkengaupe

Ørkengaupe, sydlige Namibia.

Ørkengaupe eller karakal er en rovdyrart i kattefamilien.

Faktaboks

etymologi:
Karakal kommer av tyrkisk for ‘svart’ og ‘øre’
også kjent som:

Caracal caracal

karakal

Beskrivelse

Den minner om gaupe, men er slankere med lengre ben og lengre ører. Pelsen er ensfarget rødbrun til gulgrå uten flekker. Øynene er gulbrune med rund pupill. Kroppslengden er 55–57 cm, halen 22 cm, skulderhøyden 40–45 cm og vekt 16–23 kg.

Levevis

Ørkengaupa lever av små pattedyr, fugler og kalver av hjortedyr. Den er mest aktiv ved skumring og demring, men jakter også av og til om dagen og natten.

Utbredelse

Arten forekommer i en stor variasjon av biotoper, særlig tørre strøk. Ørkengaupa er utbredt i Afrika, Lilleasia, Sørvest-Asia og Nordvest-India.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg