Statsreligion, religion favorisert av staten ved lov eller praksis.

Statsreligion i snever forstand innebærer at én religionsform er tillatt praktisert og forkynt i en stat, og derfor er eksklusivt beskyttet og understøttet av staten, som på sin side både kjenner seg forpliktet av vedkommende religion og har det fulle herredømme over presteskap og gudstjenesteordninger. Statsreligion i denne forstand var det i Danmark-Norge etter 1660 (kongeloven 1665, Christian 5s Norske Lov 1687). Enkelte land i Midtøsten har også denne type statsreligion, f.eks. Saudi-Arabia.

Statsreligion i videre forstand vil si at staten tillater utøvelse av flere religionsformer, men samtidig gir én religion status som «Statens offentlige Religion» (Grunnlovens § 2) som understøttes økonomisk og gis privilegier i det offentlige liv (skoleverket, feiring av statsbegivenheter osv.), og at staten administrerer presteskap og gudstjeneste og gir lover på dette området. Statsreligion i denne forstand av ordet er Den norske kirke, samt islam i en rekke land der befolkningen i hovedsak er muslimsk.

Den islamske republikken Iran, opprettet i 1979, representerer et av ytterpunktene ved sitt forsøk på full islamisering av lovverket, og ved å innføre et styre der rettslærde har den politiske makten. Etter 1977 gikk Pakistan inn for et omfattende islamiseringsprogram, bl.a. av lovverk og rettsinstitusjoner. Som unntak fra regelen om at islam er statens religion i land med muslimsk befolkning, står Tyrkia som etter 1924 er en sekulær stat, og Indonesia (ca. 87 % muslimer), der islam sidestilles med buddhisme, hinduisme og kristendom. Se også fundamentalisme og teokrati.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.