De forente arabiske emiraters geografi

Store deler av innlandet består av ørken.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

De forente arabiske emirater (FAE) dekker et område på 83 600 kvadratkilometer og har en kystlinje på omtrent 1 300 km. Landet består for det meste av et flatt og monotont ørkenlandskap. På Musandamhalvøya i nordøst hever imidlertid den nordlige delen av Hajarfjellene seg til en høyde på rundt 2000 meter. I sør ligger et område med store sanddyner som utgjør det nordøstlige hjørnet av den enorme sandørkenen Rub' al-Khali.

Utenfor den lange kysten ligger en rekke sandøyer og korallrev. Kyststripen mot Persiabukta er flat og har store områder med saltsletter (kalt sabkhah) i tillegg til noen mangroveskoger. Kystlinjen er ujevn med grunt vann, og det finnes ingen naturlige dyptvannshavner. De som finnes i dag, blant annet den store Jebel Ali-havna i Dubai, er konstruerte. Kysten mot Omangulfen er jevnere og har noen naturlige havner.

Landet har ingen helårselver og den lille nedbøren som faller renner ned fra fjellene i elveleier som ellers er tørrlagte (wadier). En rekke oaser i innlandet har derimot lagt grunnlag for byer, blant annet al-Ain og al-Liwa.

Les mer på Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg