Aker Solutions ASA

Artikkelstart

Aker Solutions ASA er et norsk industrikonsern dannet i 2002 under navnet Aker Kværner ASA, nåværende navn fra 2008. Aker Solutions leverer teknologiprodukter og ingeniørtjenester til prosjektering, bygging, drift og vedlikehold av mange typer industrianlegg innen bransjene olje- og gassproduksjon, raffinering, kjemiindustri, gruveindustri, metallforedling, kraftanlegg med mer. Etter at selskapet i 2006 solgte sin virksomhet innen produksjon av utstyr til treforedlings- og kraftindustri, utgjør olje/gass-virksomheten 75 prosent av konsernets omsetning.

Faktaboks

Også kjent som
tidligere (2002-2008) Aker Kværner ASA

I Norge har Aker Solutions offshore-verft i Stord, Verdal og Egersund for prosjektering og bygging av oljeplattformer med mer knyttet til petroleumsutvinningkontinentalsokkelen. Andre norske virksomheter er blant annet ingeniør- og prosjekteringsselskapet Aker Kværner Offshore Partner med hovedkontor i Stavanger, Kværner Eureka i Lier (produksjon av militært utstyr med mer), Aker Kværner Subsea (undervannsteknologi), Aker Kværner Well Service i Stavanger (oljebrønnservice), Aker Kværner MH med hovedkontor i Kristiansand (boreutstyr) og Aker Kværner Pusnes ved Arendal (skipsvinsjer, laste- og lossesystemer for olje med mer). Aker Kværner har konsernhovedkontorer i Bærum og Houston, USA, og ble etter dannelsen et av Norges største konsern. Omsetningen er på rundt 30 milliarder NOK med rundt 15 000 ansatte i mer enn 20 land (2021).

Historikk

Aker Solutions historie går tilbake til Akers mek. Verksted og Kværner Brug, grunnlagt i henholdsvis 1841 og 1853 i Oslo. Aker hadde skipsbygging som hovedaktivitet, mens Kværner tidlig var aktiv innen vannkraft (turbiner), senere også treforedling, skipsbygging og leveranser til olje- og gassindustrien. I 1996 kom Kjell Inge Røkke inn som eier i det daværende Aker AS, og året etter ble hans selskap RGI sammenslått med Aker til Aker RGI, heleid av Røkke.

Etter at Kværner i 1996 overtok det store britiske entreprenørkonsernet Trafalgar House, fikk selskapet store økonomiske problemer. I 2001 ble det russiske oljeselskapet Jukos største aksjonær i Kværner, men i 2002 fikk Kjell Inge Røkke aksjemajoriteten og dannet Aker Kværner ved at olje- og gassvirksomheten til Kværner ble slått sammen med Aker Maritime, et offshoreselskap heleid av Aker RGI. I 2004 ble det meste av skipsbyggingsaktiviteten overdratt til Aker Yards (se STX Europe), og et nydannet Aker Kværner ble børsnotert med Røkkes Aker ASA som største eier. Et amerikansk skipsverft i Philadelphia (nedlagt marineverft overtatt av Kværner i 1997) og eierandelene i det sjøbaserte rakettoppskytningsselskapet Sea Launch ble utskilt. Ved navneskiftet i 2008 gikk Kværner-navnet ut av bruk.

I 2004 var Aker ASAs eierandel i Aker Kværner cirka 50 prosent, som frem til 2007 minsket til cirka 40 prosent. I 2007 ble denne eierandelen overført til det nye selskapet Aker Holding, hvor også den norske stat (gjennom Nærings- og handelsdepartementet) og de svenske selskapene Saab og Investor AB kom inn som eiere. Aker ASA eide 60 prosent, staten 30 prosent, SAAB 7,5 prosent og Investor 2,5 prosent av Aker Holding. Statens aksjekjøp kostet nesten fem milliarder kroner og ble godkjent av Stortinget i desember 2007. Aker ASAs eierandel i Aker Kværner minsket slik til cirka 24 prosent, mens statens eierandel er ca. 12 prosent. Fly- og forsvarsindustrikonsernet SAAB og investeringsselskapet Investor er begge kontrollert av Wallenberg-familien.

I april 2009 kjøpte Aker Solutions seg helt eller delvis opp i fem ulike selskaper: Aker Oilfield Services, Aker DOF Deepwater, ODIM, Midsund Bruk og Aker Clean Carbon. Daværende næringsminister Sylvia Brustad uttalte like etter at hun følte seg lurt, da selskapene var kjøpt til overpris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg