Kystlinje i Ajman. Av . Begrenset gjenbruk

Ajman

Artikkelstart

Ajman er et emirat ved Persiabukta. Det er det minste av emiratene i De forente arabiske emirater (FAE) og består av et område på omtrent 260 kvadratkilometer. Ajman har rundt 505 000 innbyggere (anslag fra 2017, FAE), hvorav de aller fleste bor i hovedstaden Ajman.

Faktaboks

Uttale
ajmˈan

Emiratet består av tre separate landområder. Hovedstadsområdet ligger ved FAEs nordvestlige kyst og er en del av storbyområdet Dubai-Sharjah-Ajman. I tillegg består Ajman av de to eksklavene Manama og Masfout, som begge ligger i innlandet.

Økonomi og næringsliv

Ajman har beskjedne petroleumsforekomster og er det fattigste av emiratene i føderasjonen. Den økonomiske frisonen som ble opprettet i 1988 har imidlertid bidratt til å skape økonomisk vekst. De største sektorene er bygg og eiendom, industriell produksjon og handel. I Masfout drives det i tillegg jordbruk.

Historie

Emiratets historie strekker seg tilbake til begynnelsen av 1800-tallet da Al-Nuaim-stammen etablerte en permanent bosetting ved kysten. Sjeiken i Ajman inngikk deretter en rekke sikkerhetsavtaler med Storbritannia, og Ajman var et av de sju emiratene som av denne grunn fikk betegnelsen traktatstatene. Etter at britene trakk seg ut fra Persiabukta, gikk Ajman i 1971 sammen med de andre traktatstatene og dannet føderasjonen De forente arabiske emirater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg