De forente arabiske emiraters politiske system

De forente arabiske emirater er en føderasjon, dannet i 1971. Den føderale styreformen ble tilpasset den eksisterende monarkiske og absolutte politiske struktur i emiratene. En midlertidig grunnlov ble avløst av en permanent i 1996. Øverste myndighet er lagt til Herskernes øverste råd, som består av sjeikene i de sju emiratene. Abu Dhabi og Dubai har vetorett i rådet. Rådet utpeker en president og en visepresident; presidenten utnevner regjeringen, som ledes av visepresidenten i egenskap av statsminister. Det finnes også et nasjonalråd med begrenset myndighet. Halvparten av nasjonalrådets 40 medlemmer velges i indirekte valg for to år; resten utpekes av herskerne i de sju emiratene. Abu Dhabi er det dominerende emirat og har også presidenten, mens emiren av Dubai er statsminister. Abu Dhabi er etter grunnloven også føderasjonens permanente hovedstad.

Tradisjonelt er de judisielle oppgavene blitt ivaretatt av domstoler i de enkelte emiratene, på grunnlag av islamsk rett og gjennom individuelle avgjørelser fattet av de herskende familier. Det er også fire primære føderale domstoler og en høyesterett for å behandle tvister mellom enkeltborgere og føderasjonen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. mars 2009 skrev Jonas Svåsand

Jeg forsto helt ikke hva som menes med

"Abu Dhabi er det dominerende emirat og har også presidenten, mens emiren av Dubai er statsminister"Bor presidenten i Abu Dhabi eller må presidenten komme fra Abu Dhabi?

4. mai 2009 skrev Odd Arve Manum

HAr kvinner stemmerett ved de få vaalgene som finner sted?

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.