De forente arabiske emiraters politiske system

Artikkelstart

De forente arabiske emirater (FAE) er en føderasjon, dannet i 1971. Føderasjonen består av sju sjeikdømmer (emirater) med indre selvstyre, hvert av dem ledet av en emir.

Offentlige funksjoner ivaretas dels lokalt i det enkelte emirat, dels på føderalt nivå. Føderasjonen har framfor alt ansvar for FAEs utenrikspolitikk og forsvar, så vel som for utdanning, folkehelse og immigrasjon; post og telekommunikasjon. Økonomisk politikk tilligger emiratene, mens føderasjonen forvalter en felles valuta.

Styresett

De forente arabiske emirater er en konstitusjonell føderasjon av de sju emiratene Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah og Umm al-Qaiwain. Føderasjonen ble formelt etablert 2. desember 1971. Den føderale styreformen ble tilpasset den eksisterende monarkiske og absolutte politiske struktur i emiratene. En midlertidig grunnlov fra 1971 ble avløst av en permanent i 1996.

Føderasjonen ledes av en statssjef (president), som etter sedvane er emiren i det største sjeikdømmet, Abu Dhabi, mens visepresidenten er emiren av Dubai, det nest største emiratet.

President og visepresident velges for en periode på fem år av statens øverste politiske myndighet, Federal Supreme Council (FSC). Dette består av de sju emirene, og møtes normalt fire ganger i året. Dette føderale styringsrådet har både lovgivende og utøvende makt. De to dominerende emiratene, Abu Dhabi og Dubai, har vetorett i FSC.

Presidenten utnevner statsministeren, som i henhold til sedvane er emiren av Dubai. Statsministeren er normalt samme person (emir) som visepresidenten. Landets regjering, Council of Ministers, har en utøvende, administrasjon funksjon. Regjeringen består av 24 medlemmer, som formelt utpekes av statsministeren.

De forente arabiske emirater er ikke et konstitusjonelt demokrati, og politiske partier er ikke tillatt. Føderasjonen har et nasjonalråd med begrenset (rådgivende) myndighet, som en nasjonalforsamling: Federal National Council (FNC, Majlis al-Watani al-Ittihadi). Halvparten av nasjonalrådets 40 medlemmer utpekes av herskerne i de sju emiratene, den andre halvparten velges i indirekte valg: Inntil 2006 ble alle rådsmedlemmer utpekt; deretter er halvparten valgt gjennom indirekte valg. I hvert emirat velges et valgråd, som så velger de 20 medlemmene av FNC. Det samlede valgrådet besto først (2006) av rundt 7000 medlemmer, og er senere utvidet til (2019) 337 000. I henhold til grunnloven kan emiratene selv velge hvordan respektive valgråd sammensettes.

Rettsvesen

Tradisjonelt er de judisielle oppgavene blitt ivaretatt av domstoler i de enkelte emiratene, på grunnlag av islamsk rett og gjennom individuelle avgjørelser fattet av de herskende familier. Det er også fire primære føderale domstoler og en høyesterett for å behandle tvister mellom enkeltborgere og føderasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jonas Svåsand

Jeg forsto helt ikke hva som menes med "Abu Dhabi er det dominerende emirat og har også presidenten, mens emiren av Dubai er statsminister"Bor presidenten i Abu Dhabi eller må presidenten komme fra Abu Dhabi?

skrev Odd Arve Manum

HAr kvinner stemmerett ved de få vaalgene som finner sted?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg