De forente arabiske emiraters politiske system

De forente arabiske emirater er en føderasjon, dannet i 1971. Den føderale styreformen ble tilpasset den eksisterende monarkiske og absolutte politiske struktur i emiratene. En midlertidig grunnlov ble avløst av en permanent i 1996. Øverste myndighet er lagt til Herskernes øverste råd, som består av sjeikene i de sju emiratene. Abu Dhabi og Dubai har vetorett i rådet. Rådet utpeker en president og en visepresident; presidenten utnevner regjeringen, som ledes av visepresidenten i egenskap av statsminister. Det finnes også et nasjonalråd med begrenset myndighet. Halvparten av nasjonalrådets 40 medlemmer velges i indirekte valg for to år; resten utpekes av herskerne i de sju emiratene. Abu Dhabi er det dominerende emirat og har også presidenten, mens emiren av Dubai er statsminister. Abu Dhabi er etter grunnloven også føderasjonens permanente hovedstad.

Rettsvesen

Tradisjonelt er de judisielle oppgavene blitt ivaretatt av domstoler i de enkelte emiratene, på grunnlag av islamsk rett og gjennom individuelle avgjørelser fattet av de herskende familier. Det er også fire primære føderale domstoler og en høyesterett for å behandle tvister mellom enkeltborgere og føderasjonen.

Kommentarer (2)

skrev Jonas Svåsand

Jeg forsto helt ikke hva som menes med "Abu Dhabi er det dominerende emirat og har også presidenten, mens emiren av Dubai er statsminister"Bor presidenten i Abu Dhabi eller må presidenten komme fra Abu Dhabi?

skrev Odd Arve Manum

HAr kvinner stemmerett ved de få vaalgene som finner sted?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg