Sri Swami Satchidananda åpner Woodstock-festivalen fredag 15. august 1969.
.
Førde Internasjonale Folkemusikkfestival
Konsert med Nomadic Voices på Hafstadfjellet under Førde Internasjonale Folkemusikkfestival i 2015.

Musikkfestival er en serie opptredener eller konserter på et begrenset eller bestemt sted, eller med et felles overordnet tema. Dette kan være en utvalgt komponist, en sjanger eller musikktradisjon. En typisk festival er åpen for alle interesserte og arrangeres hvert år på tilnærmet samme tidspunkt.

Opprinnelse

Musikkfestivaler har røtter tilbake til i antikkens Hellas, hvor man konkurrerte innen både idrett og musikk. Fra høymiddelalderen utgjorde musikk en sentral del i sosiale sammenkomster blant bønder og arbeidere, ved feiringer sentrert rundt innhøsting og ved konkurranser landsbyfolk imellom. Det ble også vanlig å ta i bruk musikk som underholdning ved tilstelninger og markeder, ofte som folkemusikk fremført av lokale musikere med enkle instrumenter.

Betegnelsen musikkfestival ble knyttet til religiøse høytider markert i kirken, og først tatt i bruk i England på slutten av 1600-tallet. Three Choirs Festival ble etablert rundt 1715, og arrangeres fortsatt hvert år i Hereford, Gloucester og Worcester. Den regnes som verdens lengstlevende festival for klassisk musikk.

Komponisten Georg Friedrich Händel var tema for det som regnes som historiens første sekulære musikkfestival, og den fant sted i Westminster Abbey i London i 1784. Korale festivaler gjorde sitt inntog i USA fra 1800-tallet, og i Tyskland innviet Richard Wagner Festspillene i Bayreuth i 1876. Året etter ble tidenes første Mozart-festival arrangert i komponistens fødeby Salzburg.

Populærmusikkfestivaler

Fra 1950-tallet ble det vanlig med festivaler viet populærmusikk som pop, rock, jazz og elektronisk musikk. Newport Jazz Festival ble arrangert første gang i Newport i Rhode Island i 1954, med opptredener av artister som Billie Holiday, Dizzy Gillespie og Eddie Condon. Festivalen besto ikke kun av liveopptredener, men var også et sosialpolitisk eksperiment som forente amerikanere på tvers av datidens raseskille og kulturelle konflikter.

Da Monterey Pop Festival så dagens lys i California i 1967, var festivalen en videreføring av disse strømningene; en sosial og politisk bevegelse med musikk som fellesnevner i kampen mot Vietnamkrigen, rasisme og sosiale ulikheter, og for fred og kjærlighet.

Woodstock

Woodstock-festivalen er musikkhistoriens mest kjente og omtalte i sitt slag. Den ble arrangert i Bethel i delstaten New York i 1969, på høyden av hippietiden og den rådende protestkulturen. Arrangørene ventet opp mot 25 000 publikummere, men festivalens omfang vokste ut av proporsjoner, og i løpet av de tre festivaldagene fikk en halv million mennesker oppleve artister som Joan Baez, Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival og Ravi Shankar. Festivalen ble i etterkant en modell for etterfølgende rockefestivaler.

Fra 2000-tallet er det amerikanske Coachella Valley Music and Arts Festival i California og Bonnaroo Music & Arts Festival i Tennessee, samt spanske Primavera Sound, danske Roskilde Festival og engelske Glastonbury Festival som regnes som noen av de mest populære og anerkjente musikkfestivalene for populærmusikk.

Musikkfestivaler i Norge

Zappa på Kalvøya
Kalvøyafestivalen 1973. Frank Zappa med The Mothers of Invention.
Zappa på Kalvøya
Notodden Bluesfestival
Notodden Blues Festival i 2021. Reidar Larsen med band på scenen.
Notodden Bluesfestival
Åpningskonsert
Festspillene setter sitt preg på Bergen by. Bildet viser åpningskonserten på Torgalmenningen fra det 50. festspill i 2002.
Av /Scanpix.

I Norge er det også en lang tradisjon for musikkfestivaler. Festspillene i Bergen, hvor Edvard Griegs musikk har en sentral plass, ble startet i 1953. Kalvøyafestivalen ble arrangert i Bærum første gang i 1971, og hadde en sjangerblanding med pop, rock, folk og visemusikk på plakaten. Den rakk å bli Norges største festival innen den ble avsluttet i 1997. Avleggeren Øyafestivalen i Oslo ble etablert i 1999. Med årene har den blitt en av landets største og mest attraktive festivaler for både norske og internasjonale artister.

Sjangerfestivaler

Sjangerspesifikke festivaler som Moldejazz, som ble etablert i 1961 og er verdens eldste jazzfestival i kontinuerlig drift, og Notodden Blues Festival, etablert i 1988, er internasjonalt anerkjente og har kontinuerlig bransjens største artistnavn på sine scener. I tillegg har Oslo World, som fokuserer på verdensmusikk og har eksistert siden 1994, blitt en av Europas mest betydningsfulle i sitt slag.

Andre norske festivaler verdt å nevne, er Inferno Metal Festival som er viet heavy og black metal, Ultima som er Nordens største festival for samtidsmusikk, Folkemusikkveka i Ål som ble etablert i 1976 og er Norges eldste folkemusikkfestival, og Oslo Kammermusikkfestival som var landets første organiserte festival for kammermusikk da den ble etablert av Arve Tellefsen i 1989.

Verdens største

Mange av verdens største musikkfestivaler, målt i antall publikummere, er europeiske. Per 2021 er Donauinselfest i Østerrike regnet som den alle største med sine 3 millioner festivaldeltakere (festivalens egne tall). Dernest følger Mawazine i Marokko med 2,5 millioner publikummere (festivalens egne tall) og Montreal International Jazz Festival i Canada med 2 millioner (festivalens egne tall). USAs største musikkfestival er Summerfest. Den finner sted i Milwaukee, Wisconsin og trekker årlig 830 000 festivalgjengere (festivalens egne tall).

Frivillighet

Mange større musikkfestivaler er avhengig av frivillig innsats. Frivillige festivalarbeidere kan være ansvarlig for alt fra vakthold, logistikk og rigging av utstyr til salg av mat, drikke og effekter. Frivillige rekrutteres ofte fra idrettslag, foreninger, skoler eller ideelle organisasjoner. Til eksempel engasjerte Øyafestivalen i 2019 2800 frivillige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg