Sri Swami Satchidananda åpner festivalen fredag 15. august 1969.
.
Publikum på festivalens åpningsdag
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Tre dagers billett til Woodstock-festivalen
.

Woodstock-festivalen var en rockefestival som ble arrangert 15.–18. august 1969 i Bethel, nær byen Woodstock i delstaten New York i USA.

Faktaboks

Uttale
wˈudståk

Festivalen samlet et publikum på nesten 450 000 og markerte et høydepunkt for både hippiekulturen og rockefestivalene som blomstret opp på slutten av 1960-årene.

Woodstock ble i utgangspunktet arrangert som en protest mot Vietnamkrigen og var et uttrykk for en stadig voksende motkultur med sterke aversjoner mot amerikansk utenrikspolitikk og daværende president Richard M. Nixon. Under mottoet «three days of peace and love» skulle den være et tilsvar til grusomhetene som fant sted i Vietnam.

Blant de 32 artistene som opptrådte, kan nevnes The Band, The Who, Crosby, Stills, Nash & Young, Joe Cocker, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Santana, Ravi Shankar, Sly and the Family Stone, Richie Havens, Joan Baez, Ten Years After og Jefferson Airplane.

Det ble blant annet utgitt to trippelalbum og laget en dokumentarfilm fra festivalen (regissert av Michael Wadleigh). Antikrigssangen Woodstock ble skrevet av Joni Mitchell og ble en hit i 1970 med Crosby, Stills, Nash & Young og Matthews' Southern Comfort.

I august 1994 ble det holdt en ny festival for å markere 25-årsjubileet for Woodstock-festivalen, og 30-årsjubileet ble feiret på samme måte i 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Kay Jacobsen

Savner litt mere om hva festivalen sto for. Var det ikke en protest mot vietnamkrigen? kay.

svarte Ann-Sofi S. Emilsen

Hei Kay, og takk for viktig innspill. Artikkelen er nå utvidet og oppdatert. Vennlig hilsen Ann-Sofi S. Emilsen

skrev Jan Sverre Knudsen

Kan dere legge til Ravi Shankar på listen over artister? Med lenke? Jeg har akkurat oppdert SNL-artikkelen om ham. Hans opptreden hadde en viss betydning.

svarte Stig Arild Pettersen

Takk for innspillet, Ravi Shankar er nå lagt til! Mvh, redaktør Stig Arild Pettersen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg