Publikum på festivalens åpningsdag.

av Derek Redmond og Paul Campbell. CC BY SA 3.0

Woodstock-festivalen var en rockefestival som ble arrangert 15.–18. august 1969 i Bethel, nær byen Woodstock i delstaten New York, USA.

Festivalen samlet et publikum på nesten 450 000, og markerte et høydepunkt for både hippiekulturen og rockefestivalene som blomstret opp på slutten av 1960-årene.

Woodstock ble i utgangspunktet arrangert som en protest mot Vietnamkrigen, og var et uttrykk for en stadig voksende motkultur med sterke aversjoner mot amerikansk utenrikspolitikk og daværende president Nixon. Under mottoet «three days of peace and love» skulle den være et tilsvar til grusomhetene som fant sted i Vietnam.

Blant de 32 artistene som opptrådte kan nevnes The Band, The Who, Crosby, Stills, Nash & Young, Joe Cocker, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Santana, Sly and the Family Stone, Richie Havens, Joan Baez, Ten Years After og Jefferson Airplane.

Det ble blant annet utgitt to trippelalbum og laget en dokumentarfilm fra festivalen (regi: Michael Wadleigh). Antikrigssangen Woodstock ble skrevet av Joni Mitchell, og ble en hit i 1970 med Crosby, Stills, Nash & Young og Matthews' Southern Comfort.

I august 1994 ble det holdt en ny festival for å markere 25-årsjubileet for Woodstock-festivalen, og 30-årsjubileet ble feiret på samme måte i 1999.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

24. november 2018 skrev Kay Jacobsen

Savner litt mere om hva festivalen sto for. Var det ikke en protest mot vietnamkrigen? kay.

29. november 2018 svarte Ann-Sofi S. Emilsen

Hei Kay, og takk for viktig innspill. Artikkelen er nå utvidet og oppdatert. Vennlig hilsen Ann-Sofi S. Emilsen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.