Hippier

Omkring 3000 hippier holder konsert i en park i Florida, 14. april 1968.

Av /NTB Scanpix.
Joan Baez
Folkrock-sanger Joan Baez holder spontankonsert i San Francisco, 22. september 1967. Baez er kjent for sine mange protestviser mot blant annet krig og rasediskriminering.
Av /NTB Scanpix.

Hippier var en uorganisert bevegelse som oppstod i California fra midten av 1960-årene og spredte seg til storbyer i USA og Vest-Europa. Den representerte en slags gjenoppliving av beat-bevegelsen, og omfattet mest unge mennesker som tok avstand fra det etablerte samfunnet og førte en til dels omflakkende tilværelse frigjort fra konvensjonelle normer og plikter. De gav uttrykk for sin protest gjennom klesdrakt, langt hår, rockmusikk, bruk av stoffer som marihuana, hasj og LSD, og slagord som Make Love, Not War og Flower Power.

Faktaboks

Uttale
hˈippier
Etymologi
av amerikansk sjargong, egentlig ‘innviede

Bevegelsen hadde ikke noe egentlig program, og deler av den ble ganske raskt absorbert av det etablerte og av forretningslivet, som hentet ideer til nye produkter og moter. Mange hippier gjorde imidlertid forsøk på å omsette tankene om alternative livsformer i praksis, og en mengde bofellesskap og kollektiver (communes) ble opprettet, både i byene og på landsbygda. Dette aspektet ved bevegelsen har kanskje vært det mest livskraftige, og har til en viss grad også gitt inspirasjon til miljøbevegelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg