Tennessee (delstat i USA)

Tennessee

Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tennessee.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Tennessee, forkortet TN og Tenn., er en delstat i USA, øst for Mississippielven, med fjellkjeden Appalachene som dominerer i øst.

Faktaboks

Uttale
tenəsˈi
Etymologi
av cherokeeTanasi, navnet på en landsby ved elven Tennessee

Delstaten har et areal på 109 152 km2 og har 6 715 984 innbyggere (US Census, 2017). Hovedstad og største by er Nashville. Tennessee blir også kalt The Volunteer State.

Natur

Greeter Falls – et av mange fossefall i South Cumberland State Park.

.
Lisens: CC BY 2.0

Slettelandet øst for Mississippi stiger gradvis opp mot Cumberlandplatået, som mot øst faller bratt ned mot Great Appalachian Valley. I Appalachene lengst øst når Great Smoky Mountains 2025 moh. i Clingmans Dome. Elven Tennessee følger Tennesseedalen med en rekke store damanlegg; viktige bielver er Duck og Cumberland som kommer fra Cumberlandplatået i øst. Nesten halve arealet er skogkledd, løvskog er dominerende, og omfatter en rekke arter som eik, bøk, hickory, platan og valnøtt. I Appalachene vokser furu, gran og edelgran.

Befolkning

Tettest befolket er Tennesseedalen og slettelandet langs Mississippielven. Svarte/afroamerikanere utgjør 17,1 prosent av befolkningen, og er særlig bosatt i de største byene (US Census, 2017). 66,4 prosent av befolkningen bor i byer eller bymessige strøk (2010). De største byene er hovedstaden Nashville med 667 560 innbyggere, Memphis med 652 236 innbyggere, Knoxville med 187 347 innbyggere og Chattanooga med 179 139 innbyggere (US Census, 2017). Baptistene og metodistene er de dominerende kirkesamfunnene i delstaten.

Tennessee sender to senatorer og ni representanter til den føderale kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Viktige eksportvarer i landbruket er soyabønner, tobakk og bomull; dessuten dyrkes hvete, mais, frukt og grønnsaker. Husdyrhold med produksjon av kjøtt- og meierivarer er viktig i høyereliggende deler av delstaten.

Kull utvinnes på Cumberlandplatået og i Appalachene; dessuten utvinnes sink, fosfat, svovelkis, kobber og marmor. Tennessee er USAs største produsent av sink og svovelkis; kull og vannkraft er viktige energikilder. Industrien er blitt sterkt utviklet gjennom Tennessee Valley Authority.

Kjemisk industri er dominerende; dessuten produseres nærings- og nytelsesmidler, tekstiler og konfeksjon, metallvarer og elektrisk utstyr. De største industriområdene finnes i det mineral- og vannkraftrike øst, med Chattanooga, Knoxville og Morristown som viktige industribyer.

Tennessee har et velutbygd veinett, samt gode jernbane- og flyforbindelser med det øvrige USA. Delstaten er mye besøkt av turister, Appalachene av mange fotturister. Byen Nashville er særlig kjent for sin folkemusikk (country).

Historie

Countrystjernen Dolly Parton opptrer ved elvebredden av Cumberland River i Carthage, Nashville, 1973.
U.S. Army Corps of Engineers Nashville District.
Lisens: CC BY 2.0

Spanske oppdagere var de første europeerne som ankom dagens Tennessee på 1500-tallet, men området ble først kolonisert i 1769 av immigranter fra Virginia. I 1796 ble Tennessee opptatt som egen stat, som den 16. i rekken. Tennessee sluttet seg til Sørstatene under den amerikanske borgerkrigen 1861–1865, og en rekke større slag ble utkjempet her.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg