Faktaboks

Uttale
tenəsˈi
Etymologi
av cherokeeTanasi, navnet på en landsby ved elven Tennessee
Tennessee (Plasseringskart)

Tennessee

Av /Store norske leksikon ※.

Greeter Falls – et av mange fossefall i South Cumberland State Park.

.
Lisens: CC BY 2.0

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tennessee.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tennessee er en delstat i USA, øst for Mississippielven, med fjellkjeden Appalachene som dominerer i øst. Tennessee forkortes TN og Tenn.

Delstaten har et areal på 109 152 km2 og har 6 975 218 innbyggere (US Census, 2020). Hovedstad og største by er Nashville. Tennessee blir også kalt The Volunteer State.

Natur og klima

Slettelandet øst for Mississippi stiger gradvis opp mot Cumberlandplatået, som mot øst faller bratt ned mot Great Appalachian Valley. I Appalachene lengst øst når Great Smoky Mountains 2025 moh. i Clingmans Dome. Elven Tennessee følger Tennesseedalen med en rekke store damanlegg; viktige bielver er Duck og Cumberland som kommer fra Cumberlandplatået i øst. Nesten halve arealet er skogkledd, løvskog er dominerende, og omfatter en rekke arter som eik, bøk, hickory, platan og valnøtt. I Appalachene vokser furu, gran og edelgran.

Tennessee har et moderat nedbørsrikt klima med mildt kjølige vintere og varme somrer. Områdets varierte høyde over havet bidrar til ulikheter i klimaet mellom øst og vest. Landets fruktbarhet er større i Memphis, som grenser mot eleven Mississippi, enn i østlige deler av landet. Gjennomsnittstemperaturen er lavere i den fjellrike østlige delen av staten enn i den lavereliggende vestlige delen.

Befolkning

Tettest befolket er Tennesseedalen og slettelandet langs Mississippielven. Svarte/afroamerikanere utgjør 17,1 prosent av befolkningen, og er særlig bosatt i de største byene (US Census, 2020). 73,5 prosent av innbyggere er hvite, mens 5,7 prosent er hispanic og latino. 0,5 prosent tilhører amerikanske urfolk. 66,4 prosent av befolkningen bor i byer eller bymessige strøk (2010). De største byene er hovedstaden Nashville med 689 447 innbyggere, Memphis med 633 104 innbyggere, Knoxville med 190 740 innbyggere og Chattanooga med 181 099 innbyggere (US Census, 2020). Baptistene og metodistene er de dominerende kirkesamfunnene i delstaten.

Tennessee sender to senatorer og ni representanter til den føderale kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Viktige eksportvarer i landbruket er soyabønner, tobakk og bomull; dessuten dyrkes hvete, mais, frukt og grønnsaker. Husdyrhold med produksjon av kjøtt- og meierivarer er viktig i høyereliggende deler av delstaten.

Kull utvinnes på Cumberlandplatået og i Appalachene; dessuten utvinnes sink, fosfat, svovelkis, kobber og marmor. Tennessee er USAs største produsent av sink og svovelkis; kull og vannkraft er viktige energikilder. Industrien er blitt sterkt utviklet gjennom Tennessee Valley Authority.

Kjemisk industri er dominerende, dessuten produseres nærings- og nytelsesmidler, tekstiler og konfeksjon, metallvarer og elektrisk utstyr. De største industriområdene finnes i det mineral- og vannkraftrike øst, med Chattanooga, Knoxville og Morristown som viktige industribyer.

Tennessee har et velutbygd veinett, samt gode jernbane- og flyforbindelser med det øvrige USA. Delstaten er mye besøkt av turister, Appalachene av mange fotturister. Byen Nashville er særlig kjent for sin folkemusikk (country).

Tennessee stod i 2021 for 1,77 prosent av USAs samlede bruttonasjonalprodukt.

Mars 2022 var den sesongjusterte arbeidsledigheten i Tennessee på 3,2 prosent, mot 3,8 prosent på landsbasis. Dette var en nedgang fra 4,9 prosent fra året før og toppnoteringen på 15,9 prosent i april 2020 (Bureau of Labor Statistics, 2022).

Historie

Countrystjernen Dolly Parton opptrer ved elvebredden av Cumberland River i Carthage, Nashville, 1973.
U.S. Army Corps of Engineers Nashville District.
Lisens: CC BY 2.0

De første menneskene som slo seg ned i området som i dag er kjent som Tennessee var trolig asiater som for mer enn 20 000 år siden vandret over det da landfaste Beringstredet. Dette var i hovedsak jegere som senere utviklet mer permanente bosetninger knyttet til jordbruk. Da europeerne ankom området på 1500-tallet, møtte de folkegrupper knyttet til Mississippi-kulturen. På 1700-tallet besto områdets befolkning av amerikanske urfolk fra folkegrupper som chickasaw og cherokee.

Spanske oppdagere var de første europeerne som ankom dagens Tennessee på 1500-tallet, men området ble først kolonisert i 1769 av immigranter fra Virginia. I 1796 ble Tennessee opptatt som egen stat, som den 16. i rekken. Tennessee sluttet seg til Sørstatene under den amerikanske borgerkrigen 1861–1865, og en rekke større slag ble utkjempet her.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg