Komponisten Elsa Barraine
Elsa Barraine var en fransk komponist.
Komponisten Elsa Barraine
Av /Bibliothèque nationale de France 𝒲.

En komponist er en person som skaper musikkverk. Ordet kommer av å komponere, som betyr å sette sammen (fra latin: cum ponere). En komponist skriver originale verk til forskjell fra en arrangør, som bearbeider eksisterende musikkverk eller folkemusikk. En komponist kan også integrere for eksempel en kjent melodi i sin musikk på en slik måte at det oppstår et nytt verk.

Faktaboks

Uttale
komponˈist

Komponist er ingen beskyttet yrkestittel, og de fleste komponister utøver andre yrker ved siden av, som regel på musikkfeltet. Mange er selv utøvere, pedagoger eller dirigenter. Komponeringsprosessen sikter tradisjonelt mot nedskrevne verk (opus) som fremføres av musikere og sangere. Innenfor sjangre med vekt på improvisasjon er det ingen eller i hvert fall en mindre skarp distinksjon mellom skaper og utøver(e). Komponister arbeider innenfor et bredt spekter av stilarter, fra populærmusikk til såkalt kunstmusikk, i store og små formater og for ulike instrumentale og/eller vokale besetninger. Mange komponister spesialiserer seg innenfor visse sjangre (opera, musikal, kirkemusikk og så videre), medier (TV, film) eller henvender seg til særlige brukergrupper (amatører, barn og unge). Innenfor populærmusikken er det ikke uvanlig at artister eller såkalte låtskrivere setter musikk til egne tekster.

Norske, profesjonelle komponister er organisert i Norsk Komponistforening. Komponister utdannes i Norge ved Norges Musikkhøgskole og Griegakademiet – Institutt for musikk (Universitetet i Bergen). Komposisjonsfaget har både håndverksmessige og kunstneriske elementer. En komponist må beherske satslære, formlære, instrumentasjon med mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg