Ultima er en norsk festival for samtidsmusikk. Festivalen ble avholdt første gang i 1991, og arrangeres hvert år i september i Oslo. Den største i sitt slag i Norden, og foregår på en rekke forskjellige steder, både store arenaer som Den Norske Opera & Ballett og Oslo konserthus, og i mindre lokaler. Festivalens internasjonale betegnelse er Ultima — Oslo Contemporary Music Festival.

Stiftelsen Ultima ble etablert i 1990 etter initiativ av Helge Skansen, Geir Johnson, Knut Høyland, Jostein Simble og John Persen. Formålet er å fremme kunstnerisk egenart, sette søkelyset på kunstnerisk utvikling og fornyelse og gjøre samtidsmusikk tilgjengelig for flest mulig.

H.K.H. kronprins Haakon er Ultimas høye beskytter.

Stiftelsen Ultima har sytten kulturinstitusjoner og organisasjoner som medlemmer, og mottar støtte fra Norsk kulturråd og Oslo kommune. Den var såkalt knutepunktfestival fra 2006 og frem til 2015 da ordningen ble avviklet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg