Budweiser, amerikansk type med undertittel «king of beers».
Amerikansk Budweiser med undertittel «king of beers».

Budweiser er et ølmerke, som det finnes to typer av – Budweiser fra Tsjekkia og den amerikanske varianten som ofte bare kalles «Bud». Dette er to ulike produkter, og det har i lang tid vært strid og uenighet om hvilken produsent som eier varemerket.

Faktaboks

Uttale
bˈutvaizər
Også kjent som
Amerikansk: Bud Tsjekkisk: Budvar

Tsjekkisk Budweiser

Budweiser
Tsjekkisk Budweiser markedsføres ofte som Budvar for å ikke forveksles med den amerikanske varianten.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Budweiser har sin opprinnelse i Tsjekkia og er et pilsnerøl fra byen Budweis (nå České Budějovice) i Böhmen (Čechy), i det nåværende Tsjekkia. Her har det vært brygget øl siden middelalderen. Budweiser Bürgerbräu som ble grunnlagt i 1795, begynte å brygge Budweiser for salg i 1802. Tsjekkisk Budweiser markedsføres ofte som Budweiser Budvar eller Czechvar, for å ikke bli forvekslet med amerikansk Budweiser.

Amerikansk Budweiser

I 1875 startet tsjekkiske Budweiser Bürgerbräu å selge øl til USA. Adolphus Busch, en tysk forretningsmann som hadde emigrert til USA, fikk sansen for den tsjekkiske pilsen og den tradisjonelle produksjonsprosessen. I 1876 startet produksjonen av amerikanske Budweiser. Amerikansk Budweiser, som regel bare kalt Bud og markedsført som King of Beers, er et amerikansk øl produsert av verdens største bryggerikonsern, Anheuser-Busch.

Navnestriden

Striden om varemerket har pågått helt siden 1996.

I 2009 avgjorde EU-domstolen i Luxembourg at Anheuser-Busch ikke får registrere Budweiser som varemerke i EU. Ølet går derfor ofte under navnet «Bud».

Det tsjekkiske bryggeriet Budejovicky Budvar har derimot sikret seg eneretten til varemerket Budweiser i Tyskland og Østerrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg