Ravi Shankar

Faktaboks

Ravi Shankar
Uttale
shˈankar
Født
7. april 1920, Varanasi, India
Død
11. desember 2012, San Diego, USA
Ravi Shankar
Ravi Shankar under en konsert i Bangalore i 2012.
Ravi Shankar
Av /AP.
Ravi Shankar
Ravi Shankar opptrer på Woodstock-festivalen, 15. august 1969.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Ravi Shankar var en indisk musiker og komponist, regnet som en virtuos på strengeinstrumentet sitar og en framstående ambassadør for indisk klassisk musikk i vesten.

Karriere

Etter omfattende musikkopplæring i barndommen kom Shankar til Paris som tiåring i 1930, og turnerte etter hvert i Europa med broren Uday sitt dansekompani. Shankar hadde sin debutkonsert på sitar i 1939, der han spilte sammen med Ali Akbar Khan. Han grunnla og ledet et nasjonalt orkester i indisk radio 1949–1956, og begynte i denne sammenhengen å komponere musikk som kombinerte vestlig og indisk musikk. Shankar bidro musikalsk til flere populære indiske filmer, som Satyajit Rays filmtrilogi om Apu. Fra 1950-tallet turnerte han med egne ensembler i Europa og USA der han vakte stor oppmerksomhet. Shankar opptrådte over store deler av verden helt fram til sin død i 2012.

Ravi Shankar samarbeidet med flere vestlige klassiske musikere, for eksempel cellisten Mstislav Rostropovitsj og fiolinistene David Ojstrakh og Yehudi Menuhin. Med Menuhin spilte han i 1967 inn albumet West Meets East som ble belønnet med en Grammy for beste kammermusikkframføring. På slutten av 1960-årene og begynnelsen av 1970-årene opptrådte han en del i rockesammenheng, for eksempel ved Woodstock-festivalen, men uten å vike fra sin musikalske bakgrunn. Han var en sterk inspirasjon for The Beatles, både musikalsk og spirituelt. I 1965 møtte han George Harrison, som skaffet seg sitar og senere reiste til India for å lære å spille. Sammen med Harrison arrangerte Shankar i 1971 den store veldedighetskonserten Concert for Bangladesh i New York for å skaffe penger til hjelpearbeid for flyktninger etter borgerkrigen. Samarbeidet med Harrison resulterte også i albumet Shankar Family & Friends fra 1974.

Andre viktige album er Raga (1971) og Sound of the Sitar (1993).

Ravi Shankar er far til musikeren Norah Jones.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg