Faktaboks

Ravi Shankar
Uttale
shˈankar
Født
7. april 1920, Varanasi, India
Død
11. desember 2012, San Diego, USA
Ravi Shankar
Ravi Shankar under en konsert i Bangalore i 2012.
Ravi Shankar
Av /AP.
Ravi Shankar
Ravi Shankar opptrer på Woodstock-festivalen, 15. august 1969.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Ravi Shankar var en indisk musiker og komponist, regnet som en virtuos på strengeinstrumentet sitar og en framstående ambassadør for indisk klassisk musikk i vesten.

Karriere

Etter omfattende musikkopplæring i barndommen kom Shankar til Paris som tiåring i 1930, og turnerte etter hvert i Europa med broren Uday sitt dansekompani. Shankar hadde sin debutkonsert på sitar i 1939, der han spilte sammen med Ali Akbar Khan. Han grunnla og ledet et nasjonalt orkester i indisk radio 1949–1956, og begynte i denne sammenhengen å komponere musikk som kombinerte vestlig og indisk musikk. Shankar bidro musikalsk til flere populære indiske filmer, som Satyajit Rays filmtrilogi om Apu. Fra 1950-tallet turnerte han med egne ensembler i Europa og USA der han vakte stor oppmerksomhet. Shankar opptrådte over store deler av verden helt fram til sin død i 2012.

Ravi Shankar samarbeidet med flere vestlige klassiske musikere, for eksempel cellisten Mstislav Rostropovitsj og fiolinistene David Ojstrakh og Yehudi Menuhin. Med Menuhin spilte han i 1967 inn albumet West Meets East som ble belønnet med en Grammy for beste kammermusikkframføring. På slutten av 1960-årene og begynnelsen av 1970-årene opptrådte han en del i rockesammenheng, for eksempel ved Woodstock-festivalen, men uten å vike fra sin musikalske bakgrunn. Han var en sterk inspirasjon for The Beatles, både musikalsk og spirituelt. I 1965 møtte han George Harrison, som skaffet seg sitar og senere reiste til India for å lære å spille. Sammen med Harrison arrangerte Shankar i 1971 den store veldedighetskonserten Concert for Bangladesh i New York for å skaffe penger til hjelpearbeid for flyktninger etter borgerkrigen. Samarbeidet med Harrison resulterte også i albumet Shankar Family & Friends fra 1974.

Andre viktige album er Raga (1971) og Sound of the Sitar (1993).

Ravi Shankar er far til musikeren Norah Jones.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg