Oumou Sangaré
Oumou Sangaré på Oslo World 2021
Av /© Oslo World Music Festival.
Tinariwen
Tinariwen på Oslo World 2019
Av /© Oslo World Music Festival.
Sidiki Camara Trio
Sidiki Camara Trio på Oslo World 2020
Sidiki Camara Trio
Barnas Verdensdager
Barnas Verdensdager på Oslo World 2016
Av /© Oslo World Music Festival.

Oslo World er en musikkfestival som arrangeres hver høst i Oslo. Festivalen presenterer i første rekke musikk som kan plasseres innen kategorien verdensmusikk: tradisjonsmusikk og populærmusikk med røtter i Afrika, Asia og Latin-Amerika og musikk som krysser kulturelle grenser.

Faktaboks

Også kjent som

Oslo World Music Festival

Oslo World presenterer hvert år omtrent 300 artister på ulike scener og har etablert seg som en av Europas mest betydningsfulle festivaler på sitt felt.

Festivalen velger hvert år et overordnet tema som er styrende for booking av artister og for en rekke faglige seminarer. Eksempler på slike temaer er frihet, utopia, solidaritet, rebeller og forbudte sanger. En fast del av programmet er også barnefestivalen Barnas Verdensdager – et konsept som har spredd seg til flere andre byer.

I regi av Oslo World arrangeres kulturfestivaler ved norske asylmottak under navnet Vårt Nabolag. Målet er å skape et fellesskap gjennom musikk og kultur som kan stimulere til deltagelse, frivillighet og dialog mellom asylsøkere og de som bor i nabolaget.

Historikk

Oslo World ble startet av Rikskonsertene i 1994 under navnet Verden i Norden i samarbeid med festivalarrangører i andre nordiske land. Etter at de andre landene etter hvert trakk seg ut, ble navnet i 2002 endret til Oslo World Music Festival og i 2017 til Oslo World. Siden 2012 har Oslo World vært en selvstendig stiftelse.

Festivalen mottar økonomisk støtte fra Utenriksdepartementet, Kulturdepartementet og Oslo kommune. Andre samarbeidspartnere er Amnesty International, Fritt Ord, Redd Barna, Norsk Folkehjelp og Røde Kors.

Blant artistene som har gjestet Oslo World finner vi store navn som Paco de Lucía, Carmen Linares, L. Subramaniam, Miriam Makeba, Angélique Kidjo, Salif Keita, Ali Farka Touré, Oumou Sangaré, Cesária Évora, Gilberto Gil, Omara Portuondo, Khaled og Mari Boine.

En rekke norske artister har bidratt til festivalen, ofte i samarbeidsprosjekter som krysser sjangergrenser: Arve Tellefsen, Knut Reiersrud, Sverre Indris Joner, Arild Andersen, Kringkastingsorkestret og Det Norske Kammerorkester.

På grunn av reiserestriksjoner under koronapandemien presenterte Oslo World i 2020 kun artister bosatt i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg