Rhode Island

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rhode Island.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Rhode Island, forkortet RI, er en delstat i New England i USA, mellom Massachusetts og Connecticut. Rhode Island er med sine 4002 km2 USAs minste delstat, og har 1 059 639 innbyggere (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
roud ˈailənd

Rhode Island blir ofte kalt Little Rhody, eller Ocean State, og største by og hovedstad er Providence.

Natur

Kystområdet består av en rekke sund, øyer og sandbanker. I øst skjærer Narragansett Bay seg cirka 50 km nord til Providence. Ved innløpet ligger den største øya Rhode (Island) med byen Newport. Mot nord og vest stiger landet, et bakkelandskap med mange innsjøer og vann. Delstatens høyeste punkt, Jerimoth Hill, når opp i 247 moh. Jordsmonnet er lite fruktbart, med avsetninger fra siste istid. Klimaet er moderat og kontinentalt.

Befolkning

Hovedstaten Providence med regjeringsbygget Rhode Island State House øverst til venstre.
.
Lisens: CC BY 2.0

Rhode Island er USAs minste og nest tettest befolkede delstat, etter New Jersey. Av befolkningen regnes 84,1 prosent som hvite – inkludert 15,5 prosent hispanic – og 8,2 prosent som svarte (US Census, 2017). Størstedelen av befolkningen bor i byer, særlig konsentrert til konurbasjonen Providence–New Bedford–Fall River, som inkluderer deler av Massachusetts.

Rhode Island sender to senatorer og to representanter til den føderale kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Metall- og maskinindustri, elektronisk industri og tekstilindusti er ledende industrigrener. Delstaten er kjent for sin produksjon av smykke- og sølvvarer. Turismen er betydelig. Meierivarer, poteter og epler er hovedprodukter i landbruket.

Hummer- og skalldyrfiske drives i Narragansett Bay; fiske etter torsk og flyndre utenfor kysten. I Providence ligger Brown University. For øvrig er det mange arbeidsplasser i servicenæringer.

Historie

Første sikre europeiske oppdagelse av området skjedde i 1524 av den italienske sjøfareren Giovanni da Verrazzano. Rhode Island fikk permanent, europeisk bosetting i 1636, da puritanere fra Massachusetts, ledet av engelskmannen Roger Williams, flyktet til Providence-området. Han fikk i 1663 fribrev for Rhode Island som egen koloni, og innførte religiøs og politisk frihet i kolonien.

Skipsfart og skipsbygging var viktige næringsveier, og særlig Newport drev en blomstrende handel med slaver og rom. Rhode Island erklærte seg selvstendig alt to måneder før uavhengighetserklæringen i 1776, men var til gjengjeld den siste av de opprinnelig 13 statene til å ratifisere unionsforfatningen i 1790.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg