Faktaboks

Uttale
roud ˈailənd

Plassering av delstaten Rhode Island, nordøst i USA

/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rhode Island.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rhode Island er en delstat i USA, i New England, mellom Massachusetts og Connecticut. Rhode Island er med sine 4002 km2 USAs minste delstat, og den har 1 097 379 innbyggere (US Census, 2020). Den forkortes RI.

Rhode Island blir ofte kalt Little Rhody, eller Ocean State, og den største byen er hovedstaden Providence.

Natur og klima

Kystområdet består av en rekke sund, øyer og sandbanker. I øst skjærer Narragansett Bay seg cirka 50 km nord til Providence. Ved innløpet ligger den største øya Rhode (Island) med byen Newport. Mot nord og vest stiger landet, et bakkelandskap med mange innsjøer og vann. Delstatens høyeste punkt, Jerimoth Hill, når opp i 247 moh. Jordsmonnet er lite fruktbart, med avsetninger fra siste istid. Klimaet er moderat og kontinentalt. Rhode Islands plassering ved Atlanterhavet gir statens delområder et variert klima som påvirkes av både havet og innlandet.

Befolkning

Hovedstaten Providence med regjeringsbygget Rhode Island State House øverst til venstre.
.
Lisens: CC BY 2.0

Rhode Island er USAs minste og nest tettest befolkede delstat, etter New Jersey. Av befolkningen regnes 83,6 prosent som hvite – inkludert 16,3 prosent hispanic – og 8,5 prosent som svarte (US Census, 2020). Størstedelen av befolkningen bor i byer, særlig konsentrert til konurbasjonen Providence–New Bedford–Fall River, som inkluderer deler av Massachusetts.

De største byene i Rhode Island er Providence med 190 934 innbyggere, Cranston med 82 934 innbyggere, Warwick med 82 823 og Pawtucket med 75 604 innbyggere (Census 2020).

Rhode Island sender to senatorer og to representanter til den føderale kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Metall- og maskinindustri, elektronisk industri og tekstilindusti er ledende industrigrener. Delstaten er kjent for sin produksjon av smykke- og sølvvarer. Turismen er betydelig. Meierivarer, poteter og epler er hovedprodukter i landbruket.

Hummer- og skalldyrfiske drives i Narragansett Bay; fiske etter torsk og flyndre utenfor kysten. I Providence ligger Brown University. For øvrig er det mange arbeidsplasser i servicenæringer.

Rhode Island stod i 2021 for 0,28 prosent av USAs samlede bruttonasjonalprodukt. Det er sjette minst av statene i USA.

Mars 2022 var den sesongjusterte arbeidsledigheten i Rhode Island på 3,4 prosent, mot 3,8 prosent på landsbasis. Dette var en nedgang fra 6,0 prosent året før og toppnoteringen på 18,4 prosent i april 2020 (Bureau of Labor Statistics, 2022).

Historie

De første menneskene kom til området om lag 9500 f.Kr. Ved ankomst av europeerne på 1500-tallet hadde flere amerikanske urfolk knyttet til språkgruppen algonkin tilhold her. De mest dominerende urfolkene var i området var Narragansett og Wampanoag. Fremveksten av europeiske bosettinger gikk på bekostningen av urbefolkningen og ledet til en 14 måneder lang krig i 1675–1676 (Kong Philips krig). Krigen endte med nederlag for urfolkene og mange døde, rømte området eller ble tatt som slaver. Folkegruppen Narragansett er det eneste anerkjente amerikansk urfolk i Rhode Island, men det finnes også innbyggere som hevder annen tilhørighet. Av dagens befolkning i Rhode Island anser 1,1 prosent seg nedstammet fra et urfolk.

Den første sikre europeiske utforskingen av området skjedde i 1524 av den italienske sjøfareren Giovanni da Verrazzano. Rhode Island fikk permanent, europeisk bosetting i 1636, da puritanere fra Massachusetts, ledet av engelskmannen Roger Williams, flyktet til Providence-området. Han fikk i 1663 fribrev for Rhode Island som egen koloni, og innførte religiøs og politisk frihet i kolonien.

Skipsfart og skipsbygging var viktige næringsveier, og særlig Newport drev en blomstrende handel med slaver og rom. Rhode Island erklærte seg selvstendig alt to måneder før uavhengighetserklæringen i 1776, men var til gjengjeld den siste av de opprinnelig 13 statene til å ratifisere unionsforfatningen i 1790.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg