Hereford er en by og samvirkemyndighet i Storbritannia, England, i grevskapet Herefordshire, ved elven Wye. Byen har 53 516 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Faktaboks

Uttale
hˈerifəd

Hereford er en markedsby som er berømt for områdets rødbrune kveg, herefordfe. Arbeidsplasser finnes innen næringsmiddelindustri med produksjon av sider, syltetøy, konservert frukt og øl, samt industri med produksjon av glass, møbler, nikkellegeringer og tegl.

Hereford er en gammel by, den ble grunnlagt på 600-tallet, og var bispesete fra 676 evt. Byen spilte en viktig rolle i grensestridighetene med Wales i tidlig middelalder.

Hereford er kjent for sin vakre katedral av lyserød sandstein, oppført 1079–ca 1500. Katedralen styrtet delvis sammen i 1786 og ble restaurert på begynnelsen av 1800-tallet. Den inneholder rike samlinger av gamle manuskripter, bøker og antikviteter, blant annet det berømte Mappa Mundi, et verdenskart fra 1290.

Katedralskolen ble grunnlagt i 1384. The Old House er et bindingsverkshus fra 1600-tallet med fint interiør som i dag er museum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg