ibenholt

Råved av ibenholt. Her synes den mørke kjerneveden godt.
Ibenholt råved
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Sjakkbrett med mørke ruter av ibenholt. Gitt til Sigismund Vasa 1608, Wawelslottet, Krakow.
Sjakkbrett Sigismund Vasa Polen
Av .

Artikkelstart

Ibenholt er kjerneveden av forskjellige tropiske trearter som brukes til en rekke formål på grunn av sin hardhet og mørke farge. Mesteparten av det som betegnes ibenholt kommer fra trær i slekta Diospyros i ibenholtfamilien. Noen andre arter i erteblomstfamilien betegnes også som ibenholt slik som blå ibenholt fra Copaifera bracteata, amaranttre og falsk ibenholt fra Dalbergia melanoxylon fra Senegal og Brya ebenus fra Amerika.

Faktaboks

Uttale
ˈibenholt
  • Svart eller ekte ibenholt kommer fra D. ebenum fra Sri Lanka og D. haplostylis fra Madagaskar.
  • Brun ibenholt kommer fra D. ebenaster og D. hirsuta.
  • Rød ibenholt kommer fra D. rubra og grønn av D. chloroxylon.

Veden er jevn og fin, varierende i farge, mørkebrun til svart, ofte med grå årer. Den mørkeste regnes som den mest verdifulle. Vedens egenvekt ved 15 % fuktighet er ca. 1,1 g/cm3, som betyr at veden vil synke i vann. Veden er meget tett, glatt, hard og sterk, men den er temmelig sprø. Veden brukes særlig til knivskaft, dørvridere, gripebrett til strengeinstrumenter, pianotangenter, sjakkbrett og dessuten til dreieartikler.

Flere av artene som brukes til ibenholt er verna i opprinnelseslandene og handel med treverket er forbudt. Det foregår imidlertid, mye ulovlig handel med ibenholt fra for eksempel Madagaskar.

Ordet

Ordet ebenus er latinisert form av gresk hebenos som betyr svart ved og kommer antakelig fra egyptisk og nubisk. Det norske ordet kommer trolig fra tysk ebenholt. Første ledd er fra det latinske ebenus og siste ledd har sammeheng med tysk Holz, tre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg