spekkhogger

Spekkhogger

av . Begrenset gjenbruk

Spekkhogger i Lofoten

av . Begrenset gjenbruk

Spekkhogger, staurhval, Orcinus orca, tannhvalart i delfinfamilien. Hannene kan fullt utvokst bli ca. 9 m, hunnene ca. 7,5 m lange. Hannene har en trekantet ryggfinne som utmerker seg ved sin størrelse, opptil 2 m lang. Kan se ut som en staur som stikker opp av vannet. Hos hunnene er ryggfinnen sigdformet og noe mindre. Kroppen er karakteristisk svart med hvit buk, en hvit flekk bak øyet og en grå flekk bak ryggfinnen. Tegningene kan variere fra dyr til dyr. Spekkhoggerne er kraftige, hurtige og glupske dyr. De lever hovedsakelig av stimfisk, men ernærer seg også av sjøpattedyr som hval og sel. Spekkhoggerne opptrer og jakter som regel i mindre flokker. Flokkene er familiegrupper som er stabile over flere år, kanskje over generasjoner; består av flere voksne av begge kjønn og unger. Noen flokker spesialiserer seg på fisk som byttedyr, andre på sjøpattedyr. Ved angrep på fiskestimer samarbeider dyrene: Stimen blir omringet av noen individer mens andre svømmer inn i stimen for å spise.

Spekkhoggerne finnes utbredt over hele verden og er alminnelige i norske kystfarvann. Den største konsentrasjonen hos oss er ved Mørekysten og i Lofoten. I Sørishavet ble hvalfangerekspedisjonene ofte fulgt av spekkhoggere, som spiste deler av de døde hvalene.

Kommentarer (2)

skrev Jon Bruheim

Hei. Har et spørsmål som jeg egentlig ikke har funnet noe svar på. Hvorfor er ikke spekkhoggeren, så vidt meg bekjent,ikke ansees å være farlig for oss mennesker? Har aldri lest om noen angrep. Mener den er jo egentlig en av havets mest formidable skapninger, Tar som haien sel, bare større, så er det teorier omkring dette? Greit nok at den sjelden er i umiddelbar nærhet av oss, men likevel? Et den feks. å anse som en trygg dykkekammerat?

svarte Mari Paus

Hei! Takk for spørsmålet. Vi har dessverre ikke en fagansvarlig på plass som kan svare deg ordentlig på dette. Kan anbefale å lese mer på Encyclopedia of Life: http://eol.org/pages/328534/details (på engelsk). Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg