Faktaboks

Guadalcanal

Isatabu (lokalt navn)

Uttale
eng. gwådlkənˈæl
Etymologi

Oppkalt etter Guadalcanal i Andalucía i Spania

Guadalcanal er med sine 5 336 kvadratkilometer den største øya i provinsen med samme navn og på Salomonøyene i sin helhet. Hovedstaden Honiara er øyas største by og hjem til rundt 84 000 innbyggere. Totalt har Guadalcanal-provinsen en befolkning på rundt 177 000.

Geologi og økologi

Øya er berglendt og bygd opp av vulkansk materiale. Det er flere høye fjell i det indre, blant annet landets høyeste fjell, Makarakomburu (2 447 meter over havet) og Popomanaseu (2 330 meter over havet).

Øya er hjem til en lokal pungdyrart, kuskus (Phalanger orientalis), som sammen med flaggermus og smågnagere utgjør de eneste pattedyrene. Guadalcanal har ellers et rikt fugleliv. I tillegg finnes det et enormt mangfold av marine arter, inkludert saltvannskrokodiller.

Historie

Guadalcanal ble først befolket en gang mellom 6 500 år siden og 4 500 år siden. Den tidlige befolkningen ble i stor grad erstattet av senere innvandrere fra Lapita-kulturen, som ankom øya for rundt 3 000 år siden. Det er likevel fremdeles en gruppe mennesker som snakker et unikt språk fra alle de andre lokale språkene på Salomonøyene, og som antas å stamme fra de tidligste kolonistene.

I 1568 ble Guadalcanal første gang sett og beskrevet av europeere, da en spansk ekspedisjon ledet av Álvaro de Mendaña de Neira. Hans underordnede, Pedro de Ortega Valencia, ga øya navn etter sin hjemby i Andalucía i Spania.

Guadalcanal ble annektert av Storbritannia i 1893 som del av protektoratet Solomon Islands.

Under andre verdenskrig ble øya erobret av japanerne 1942 og sterkt befestet, gjenerobret av amerikanerne etter harde kamper 1943.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg