New Orleans er en by i USA i delstaten Louisiana, beliggende ved Mississippielven, 170 km fra munningen. Byen har 393 292 innbyggere (US Census, 2017).

Det meste av byen ligger mellom lagunesjøen Lake Pontchartrain i nord og en meander av Mississippielven i sør og kalles også Crescent City, 'halvmånebyen'. Store deler av byen ligger lavere enn elvens middelvannstand og er beskyttet ved store forbygninger og pumpeverk.

Under orkanen Katrina i august 2005 brast dikene flere steder og forårsaket en katastrofal oversvømmelse som resulterte i mange dødsfall, hjemløse og store materielle skader. Orkanen Rita september samme år forårsaket ytterligere skader. 

New Orleans er den viktigste havnen for Mississippistatene, og er frihavn fra 1947. Petroleumsindustrien er også av stor betydning for New Orleans. Turisme har tradisjonelt vært en av byens viktigste næringer. Blant annet har det årlige karnevalet Mardi Gras tiltrukket mange turister.

Industrien bruker naturgass som energikilde og omfatter et av USAs største aluminiumverk (Kaiser), oljeraffinerier, petrokjemisk industri, oljemøller (bomullsfrø), tekstilindustri, sukker og annen næringsmiddelindustri.

Byen har fem universiteter, blant annet Tulane (1834), Loyola og Xavier University. New Orleans Museum of Art (NOMA) er byens eldste kunstmuseum. Den norske sjømannskirken i byen ble nedlagt i 2016.

Den gamle franske bydelen, Vieux Carré, har trange gater og lave hus med smijernsgitter og frodige hager i bakgårdene. Det gamle sentrum er Jackson Square, med Louiskatedralen og delstatsmuseet Cabildo, begge påbegynt i 1790-årene. I nærheten ligger det berømte grønnsaktorget French Market.

De nyere bydelene har brede, rette gater med subtropiske beplantninger. Nær den viktigste forretningsgaten, Canal Street, ligger Lafayette Square med rådhuset. Byen har store parker med yppig vegetasjon. Ved Lake Pontchartrain er det badestrender og forlystelsessteder.

Ellers har byen mange turistattraksjoner ved sine historiske tradisjoner, årlige karneval, Mardi Gras ('fete-tirsdag'), og særpregede restauranter, samt jazzmiljøet. Jazzen fikk sin første utvikling her, og en av musikkformens fremste stilskapere, Louis Armstrong, er hedret med en egen park i byen.

New Orleans ble anlagt av franskmenn i 1718. Fra 1764 til 1802 tilhørte byen Spania, deretter igjen Frankrike til 1803, da Louisiana-territoriet (landet mellom Mississippielven og Rocky Mountains) ble solgt til USA.

New Orleans var et betydelig slavemarked. En stor del av befolkningen nedstammer fra franske og spanske kolonister fra 1700-tallet. Blant senere immigranter utgjør italienere en stor gruppe. Cajun-landet nordvest for byen har satt sitt preg også på bykulturen, særlig innenfor kokkekunsten (Cajun cuisine). Cajuns er etterkommere av fransk-kanadiere som ble forvist fra Nova Scotia og New Brunswick av britene under kolonikrigen mellom Storbritannia og Frankrike (1754–1763). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.