New Orleans, by i USA, Louisiana, ved Mississippi, 170 km fra munningen; 469 000 innb. (2003).

Det meste av byen ligger mellom lagunesjøen Lake Pontchartrain i nord og en meander av Mississippi i sør og kalles også Crescent City, 'Halvmånebyen'. Store deler av byen ligger lavere enn elvens middelvannstand og er beskyttet ved store forbygninger og pumpeverk. Under orkanen Katrina i august 2005 brast dikene flere steder og forårsaket en katastrofal oversvømmelse som resulterte i mange dødsfall og hjemløse og store materielle skader. Orkanen Rita i september s.å. forårsaket ytterligere skader. Våren 2006 er 1400 meldt omkomne etter orkanene og 3200 er savnet. Mange har flyttet permanent eller midlertidig ut av byen, og folketallet var ved årsskiftet 2005/06 anslagsvis 150 000. Dette tallet er beheftet med stor usikkerhet.

New Orleans er den viktigste havnen for Mississippistatene, og er frihavn fra 1947. Petroleumsindustrien er også av stor betydning for New Orleans. Turisme har tradisjonelt vært en av byens viktigste næringer. Bl.a. har det årlige karnevalet Mardi Gras tiltrukket mange turister.

Industrien bruker naturgass som energikilde og omfatter bl.a. et av USAs største aluminiumverk (Kaiser), oljeraffinerier, petrokjemisk industri, oljemøller (bomullsfrø), tekstilindustri, sukker- o.a. næringsmiddelindustri.

Norsk generalkonsulat og sjømannskirke. Fem universiteter, bl.a. Tulane (1834), Loyola og Xavier University. Isaac Delgado-museum med årlig kunstutstilling.

Den gamle franske bydel, Vieux Carré, har trange gater og lave hus med smijernsgitter og frodige hager i bakgårdene. Det gamle sentrum er Jackson Square, med Louiskatedralen og delstatsmuseet Cabildo, begge påbegynt i 1790-årene. I nærheten ligger det berømte grønnsaktorget French Market. De nyere bydeler har brede, rette gater med subtropiske beplantninger. Nær den viktigste forretningsgaten, Canal Street, ligger Lafayette Square med City Hall. Byen har store parker med yppig vegetasjon. Ved Lake Pontchartrain er det badestrender og forlystelsessteder. Ellers har byen mange turist-attraksjoner ved sine historiske tradisjoner, årlige karneval (Mardi Gras = fete-tirsdag) og særpregede restauranter, samt jazzmiljøet. Jazzen fikk sin første utvikling her, og en av musikkformens fremste stilskapere, Louis Armstrong, er hedret med en egen park i byen.

Byen ble anlagt av franskmenn 1718. Fra 1764 til 1802 tilhørte den Spania, deretter igjen Frankrike til 1803, da Louisiana-territoriet (landet mellom Mississippielven og Rocky Mountains) ble solgt til USA. New Orleans var et betydelig slavemarked. En stor del av befolkningen nedstammer fra franske og spanske kolonister fra 1700-tallet. Blant senere immigranter utgjør italienere en stor gruppe. Cajun-landet nordvest for byen har satt sitt preg også på byklturen, særlig innenfor kokkekunsten (Cajun cuisine). Cajuns (Acadians) er etterkommere av fransk-kanadiere som ble forvist fra Nova Scotia og New Brunswick av britene under kolonikrigen (1754–1763). Hardt rammet 2005 av orkanene Katrina og Rita.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.