lynsjing

Lynsjing i Duluth

Tre unge, svarte menn ble lynsjet i Duluth, Minnesota, i 1920 av en hvit mobb etter rykter om en gruppevoldtekt av en hvit kvinne.

Artikkelstart

Lynsjing er i videste forstand en voldsom straffefullbyrdelse uten lovformelig rettergang, vanligvis gjennomført av en folkemasse (lynsjjustis, engelsk Lynch Law), særlig i USA. Det dreier seg som regel om dødsstraff ved hengning.

Faktaboks

Også kjent som
lynching

Historikk

Nybyggersamfunn i USA ble ofte, før de fikk opprettet lovlige domstoler, tvunget til å ta loven i sin egen hånd. Forbrytelser som gjerne ble straffet med lynsjing, i betydningen henging, var kvegtyveri og voldtekt. Etter hvert som domstoler ble opprettet, bortfalt som regel de selvbestaltede rettergangene.

I Sørstatene rådet det kaotiske forhold etter borgerkrigen, og især Ku Klux Klan tok ofte lynsjing i bruk. Afrikansk-amerikanere anklaget for voldtekt av hvite kvinner eller mord på hvite menn ble hengt for å opprettholde et «hvitt herredømme». Til sammen ble det i årene 1882–1950 lynsjet 4729 mennesker i USA, derav om lag 73 prosent svarte. I årene 1900–1950 ble 1986 mennesker lynsjet, derav rundt 90 prosent svarte. Senere har tallet gått raskt nedover, og i 1952 opplevde man det første år uten en eneste lynsjing. Senere har lynsjing bare forekommet i noen få tilfeller.

Lynsjingen i Sørstatene (85 prosent av det samlede antallet) er som regel ikke blitt foretatt av lovløse bander, men av «respektable» borgere, som det har vært vanskelig å få brakt for retten og dømt, fordi de lokale juryene har sympatisert med gjerningsmennene. Men opinionen mot lynsjing er stadig blitt sterkere.

Navnet

Opprinnelsen til uttrykket lynsjing er usikker, men det er sannsynlig at det har forbindelse med Charles Lynch i Virginia, som under den amerikanske uavhengighetskrigen presiderte over en domstol og delte ut strenge straffer over personer som var lojale mot britene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg