cruise

Cruise. Cunard Lines luksusskip, Queen Mary 2, har et mannskap på 1250 og plass til 2600 passasjerer. Skipet, som hadde sin jomfrutur i januar 2004 og kostet nærmere én milliard dollar, seiler under britisk flagg og skal gi de pengesterke passasjerene en «touch» av det gamle britiske imperiet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Cruise, i moderne reiselivsterminologi betegnelse på fornøyelsesreise med skip. I reisens pris inngår vanligvis alle måltider (men ikke alkoholholdige drikkevarer) og de fleste fritidsaktiviteter om bord, mens eventuelle utflukter i land betales separat. Reisene kan vare fra noen få dager opp til flere måneder, og standarden på lugarer og tjenester ombord og i land er som regel høy.

Faktaboks

Uttale
norsk utt. kru:s
Etymologi
engelsk, egentlig ‘krysse’, det vil si seile frem og tilbake

Utbredelse

Turisme er verdens største og raskest voksende industri, og cruise har siden tidlig i 1980-årene vært en av de sektorene som har hatt den sterkeste ekspansjonen. Den samlede cruisetrafikk i verden omfattet i 1993 4,9 mill. passasjerer, i 2003 hadde tallet steget til ca. 12 mill. passasjerer, og i 2010 er tallet anslått til ca. 17 mill. passasjerer.

Cruisenæringen har vært i stadig vekst siden 1960-årene, men utgjør likevel i 2004 en forholdsvis liten andel av den samlede internasjonale passasjerskipsfart (der bil- og passasjerfergetrafikk over relativt korte distanser står for hoveddelen; fergeselskapenes pakketurtilbud på ordinære ruteseilinger regnes vanligvis ikke som cruisetrafikk). I visse havområder (Karibiske hav, nordøstlige Stillehavet) er cruisetrafikken den dominerende form for sjøverts passasjerbefordring, og USA er det største markedet for cruisereiser. 78 % av de 12 mill. cruisepassasjerene i 2003 var på cruise i Amerika (hovedsakelig Nord-Amerika), 18 % var på cruise i Europa og 4 % var på cruise i Asia og sørlige Stillehav.

Per 1. januar 2004 var den totale cruisetrafikken i verden fordelt på 339 cruiseskip; 2/3 av denne flåten hadde plass til 500 passasjerer eller mer. De tre største cruiserederiene Carnival Corporation & PLC, Royal Caribbean Cruises (RCCL) og Star/NCL (se Star Cruises og Norwegian Cruise Line) kontrollerer tilsammen 35 % av cruiseskipene og 68 % av lugarkapasiteten i cruisemarkedet. Carnival alene kontrollerer med sine 77 skip 40 % av den samlede lugarkapasiteten (2004).

Forurensning: Et typisk cruise-skip genererer i løpet av en uke ca. 50,8 tonn søppel, over 3,8 millioner liter grått vann og nesten 800 000 liter kloakk.

Historikk

En av de første organiserte turistreiser med skip fant sted i 1867, med skipet Quaker City, som brakte amerikanske turister på en flere måneder lang reise til Europa og Palestina (reisen er underholdende beskrevet i Mark Twains Innocents Abroad, 1869). Middelhavet og Norge (særlig Nordkapp) ble tidlig populære destinasjoner for cruise, men har i de siste årtier måttet vike plassen for Karibia og Stillehavet. Opprinnelig var det vanlige passasjerskip som ble satt inn i cruisetrafikk. Økende krav til komfort gjorde det etter hvert nødvendig å bygge skip spesielt for formålet; et av de mest kjente var Bergenske Dampskibsselskabs Stella Polaris (1927). Etter hvert som den internasjonale rutetrafikken med skip ble utkonkurrert av flyet, ble også en rekke store passasjerskip bygd om for cruisefart (bl.a. Norwegian Cruise Lines Norway og Cunard Lines Queen Elizabeth 2). Skipenes størrelse har økt i takt med utviklingen av cruisemarkedet, og fra 1990-årene finnes det cruiseskip som kan ta over 3000 passasjerer.

Cruiseturisme i Norge

Cruise er en viktig turistnæring i Norge spesielt for Vestlandet.

Antall dagspassasjerer til norske havner er beregnet til 2,85 millioner i 2014 mot 3,05 millioner i 2013. Tallene er hentet fra Cruise Norway AS.

Havner Anløp 2014
Bergen 332
Geirangerfjorden 205
Stavanger 165
Flåm 160
Ålesund 130
Oslo 128
Tromsø 109
Nordkapp 107
Molde og Åndalsnes 90
Kristiansand 78

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg