Space Launch System

Illustrasjon av en SLS-rakett etter oppskytning.
SLS
Av .
Lisens: NASA-lisens
Illustrasjon av SLS på plass på oppskytningsrampen.
SLS
Av .
Lisens: NASA-lisens

Artikkelstart

Space Launch System (SLS) er en amerikansk tungløft-bærerakett som skal brukes i NASAs fremtidige utforskning av verdensrommet utenfor lave jordbaner. Bæreraketten vil kunne medbringe det nyutviklede, bemannede romfartøyet Orion, men skal også kunne frakte ubemannede romfartøyer eller forsyninger.

Faktaboks

Også kjent som
SLS

Design

En skisse av bæreraketten ble lagt frem 14. september 2011. Som for den tidligere planlagte tungløft-bæreraketten Ares V inngår bruk av romfergeteknologi i konstruksjonen. Enkelte trekk har til og med utgangspunkt i Apollo-programmet.

SLS vil kunne settes sammen i forskjellige konfigurasjoner. Felles for disse er at de vil bestå av en kjernerakett med fire RS-25D/E-rakettmotorer, samt to påspente faststoffmotorer. Kjernetrinnet er det samme som romfergens utvendige drivstofftank, mens RS-25D/E er en videreutviklet romferge-hovedmotor. De påspente faststoffmotorene blir også videreutviklede utgaver av romfergens, med fem istedenfor fire segmenter.

SLS skal i første omgang kunne løfte 70–100 tonn til en lav jordbane. Hele rakettens høyde skal være 97,6 meter, inklusive et Orion-romfartøy. Startvekten vil være 2951 tonn og startskyvkraften 37,4 millioner newton.

I neste omgang vil antallet RS-25D/E motorer i kjernetrinnet økes til fem, og et andre trinn skal utstyres med én J-2X motorer, som er en videreutviklet J-2 fra Saturn Vs andre og tredje trinn. Så vel RS-25D/E som J-2X bruker flytende hydrogen/flytende oksygen.

Den mest avanserte SLS til å få en høyde på 122,0 meter, inklusive nyttelast, og dette er ca. 11,0 meter høyere enn Saturn V med Apollo på toppen. Startvekten vil være 2951 tonn og startskyvkraften 40,9 millioner newton. Største nyttelast til lav jordbane er 130 tonn.

Planer

Etter flere forsinkelser ligger SLS til å skulle skytes opp for første gang i løpet av 2021, sammen med et ubemannet Orion-romfartøy. Denne første testflygingen har fått navnet Artemis I. Den neste flygningen, Artemis II, vil ta et bemannet Orion-romfartøy på en ferd rundt Månen.

Forandringer i SLS-programmet er imidlertid sannsynlig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg