Faktaboks

Ludvig 15.
Ludvig XV
Født
15. februar 1710
Død
10. mai 1774
Ludvig 15
Av .

Ludvig 15. var konge av Frankrike fra 1715 til 1774. Han var sønn av Ludvig 14s sønnesønn, Ludvig, hertug av Burgund, og Marie Adelaide av Savoia.

Ludvig ble konge bare fem år gammel, og hertug Filip av Orléans førte formynderstyret til 1723. I 1725 giftet Ludvig seg med Maria Leszczynska, datter av kong Stanisław I Leszczyński av Polen. Uten noen særlig interesse for politikk spilte Ludvig en begrenset personlig politisk lederrolle. Sterke rådgivere som hertugen av Bourbon og Kardinal Fleury, og hans elskerinner Madame de Pompadour og Madame Dubarry hadde stor innflytelse på han og styringen av kongedømmet.

Formynderstyret hadde gitt parlamentene (de høyeste domstolene) tilbake retten til å gjøre innsigelser mot kongelige forordninger. Ludvigs regjeringer lå i stadig strid med parlamentene, som forsvarte stands- og provinsprivilegier, særlig når regjeringen søkte å skrive ut nye skatter for å løse finanskrisen, som ble forverret av de mange krigene. I 1771 ble parlamentene oppløst og erstattet av domstoler uten politisk myndighet, men de ble gjeninnført etter Ludvigs død.

Indre konflikter og ineffektivitet undergravde respekten for kongedømmet under Ludvigs regjeringstid. Dette sammen med nederlagene i blant annet i den østerrikske arvefølgekrig (1740–1748) og sjuårskrigen (1756–1763) med tapet av de franske koloniene i Nord-Amerika (Ny-Frankrike) og i India pekte frem mot Den franske revolusjon femten år etter Ludvigs død.

Ludvig 15 døde, meget upopulær, 10. mai 1774 av kopper.

Med Maria hadde Ludvig blant annet sønnen Ludvig (1729–1765), som ble far til tre konger: Ludvig 16, Ludvig 18 og Karl 10.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg