Original Dixieland Jazz Band

Reklamepostkort for Original Dixieland Jazz Band fra 1918. Fra venstre til høyre: Tony Sbarbaro (Tony Spargo) på trommer; Edwin «Daddy» Edwards på trombone; D. James «Nick» LaRocca på kornett; Lawrence «Larry» Shields på klarinett, og Henry Ragas på piano.

Artikkelstart

Original Dixieland Jazz Band var et amerikansk jazzorkester dannet i 1916 i Chicago. Medlemmene var hvite musikere fra New Orleans. Bandet oppnådde enorm popularitet i New York og noen år senere også i Storbritannia, hvor de også spilte for den britiske kongefamilien.

Faktaboks

Uttale
ərˈidʒənl dˈiksilænd dʒæz bænd
Også kjent som

ODJB

ODJB gjorde i februar 1917 det som regnes som tidenes første jazzinnspilling. Denne første platen bestod av to komposisjoner: «Dixie Jass Band One-Step» og «Livery Stable Blues». Platen kom ut på selskapet Victor. Det hører med til historien at Columbia faktisk gjorde innspilling med bandet tidligere, men ikke våget å gi den ut.

I et historisk lys høres ODJB fra 1917 nokså stivt ut i sin tilnærming til jazz. Rytmisk ligner det mer på ragtime enn den swing-følelsen vi ofte forbinder med jazz, og det improvisatoriske elementet er heller ikke særlig framtredende.

Medlemmene i ODJB var kornettist Nick LaRocca, klarinettist Larry Shields, trombonist Eddie Edwards, pianist Henry Ragas og trommeslager Tony Sbarbaro.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg