Reklamepostkort for Original Dixieland Jazz Band fra 1918. Fra venstre til høyre: Tony Sbarbaro (Tony Spargo) på trommer; Edwin «Daddy» Edwards på trombone; D. James «Nick» LaRocca på kornett; Lawrence «Larry» Shields på klarinett, og Henry Ragas på piano. 

Original Dixieland Jazz Band av (Ukjent)/Wikimedia Commons. Falt i det fri (Public domain)

Original Dixieland Jazz Band var et amerikansk jazzorkester dannet i 1916 i Chicago. Medlemmene var hvite musikere fra New Orleans. Bandet oppnådde enorm popularitet i New York og noen år senere også i Storbritannia, hvor de også spilte for den britiske kongefamilien.

ODJB gjorde i februar 1917 det som regnes som tidenes første jazzinnspilling. Denne første platen bestod av to komposisjoner: «Dixie Jass Band One-Step» og «Livery Stable Blues». Platen kom ut på selskapet Victor. Det hører med til historien at Columbia faktisk gjorde innspilling med bandet tidligere, men ikke våget å gi den ut.

I et historisk lys høres ODJB fra 1917 nokså stivt ut i sin tilnærming til jazz. Rytmisk ligner det mer på ragtime enn den swing-følelsen vi ofte forbinder med jazz, og det improvisatoriske elementet er heller ikke særlig framtredende.

Medlemmene i ODJB var kornettist Nick LaRocca, klarinettist Larry Shields, trombonist Eddie Edwards, pianist Henry Ragas og trommeslager Tony Sbarbaro.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.